PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ)

Full text search

PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ)
PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ) Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim és Uraim! Deme Zoltán képviselő úr részletesen elemezte megyénk helyzetét, azt a nagy munkát, amelyet az egészségesivóvíz-ellátásért már megtettünk, jelezve a teljes körű megvalósulás jelenleg még fennálló akadályait.
Felszólalásához csatlakozva, engedjék meg, hogy először én is az érintett emberek nevében köszönetemet fejezzem ki az Országgyűlésnek, valamint az érintett minisztériumoknak a kiemelt támogatásért, a probléma elismeréséért, amellyel az utóbbi 2-3 évben a megkezdett munkák jelentős mértékben felgyorsultak, és elérhető közelségbe került a program megvalósulása, illetve annak befejezése.
Számunkra, az érintett Békés megyeiek számára elemi követelményként fogalmazódott meg az az elvárás, hogy az egészségesivóvíz-ellátás programja maradéktalanul megvalósuljon. Éppen ezért kérjük a Kormányt, hogy amikor a dél-alföldi települések ivóvízellátási helyzetét tárgyalni fogja, azt úgy tegye, hogy annak teljes körű áttekintése után, határozataival biztosítsa annak a kitűzött célnak a megvalósítását.
Éppen ezért indítványozom, hogy a most tárgyalásra kerülő támakörben erre utalás történjen oly módon, hogy a települések egészségesivóvíz-ellátását elősegítő, 1993-94. évi kormányprogram 1. sorszámú országgyűlési határozati pontja egészüljön ki a dél-alföldi települések egészségesivóvíz-ellátását is reprezentáló résszel. Ezt figyelembe véve, az 1. sorszámú országgyűlési határozati javaslat teljes szövege a következő legyen:
"Az Országgyűlés elfogadja a települések egészségesivóvíz-ellátását elősegítő '93-94. évi kormányprogramot azzal, hogy a dél-alföldi települések egészségesivóvíz-ellátási programját a Kormány külön tárgyalja meg, és tegyen meg mindent annak teljes körű befejezése érdekében."
Ez az anyag az érintett négy minisztérium előterjesztésében már elkészült, és a Kormány ezt minden bizonnyal a közeljövőben tárgyalni is fogja. A kérésünk csupán az, hogy a helyzet áttekintése és elemzése után a Kormány a 3371/91-es határozatával összhangban állóan most is úgy hozza meg döntéseit, hogy a dél-alföldi települések egészségesivóvíz-ellátási, még hátralévő elvégzendő beruházásainál is érvényesüljön a Kormány által kötelezően felvállalt feladatok garanciája.
Megjegyzem, a helyi önkormányzatokról szóló törvény is kötelező feladattá tette az egészségesivóvíz-ellátásról való gondoskodást.
Vegyék figyelembe azt is, hogy a Népjóléti Minisztérium áttekintette a programban érintett települési kört, és megyénk vonatkozásában további három település, körzetemből Dévaványa és Kőrösújfalu, valamint Szabadkígyós került be az ellátandó települések közé a már korábban jóváhagyott 3 millárd 823 millió forintos beruházási keretösszeg megemelése nélkül, pedig a program befejezéséhez még szükség lesz 1994 után is 1,6-1,7 milliárd forintra.
Ezeknek a feladatoknak a maradéktalan megvalósulásához szükséges többletforrások biztosítását döntően továbbra is a költségvetésnek kell vállalnia, de természetesen - lehetőségeink figyelembevételével - ehhez nekünk is hozzá kell járulnunk.
(18.30)
Kezdeményeztük, és továbbra is aktívak leszünk a különböző projektpályázatok benyújtásában is. Úgy gondoljuk, hogy az így elnyert pénzalapok részben tehermentesíthetik a központi költségvetést is.
Biztató híreket kaptunk a napokban a külföldi segélyalapoknak a program még hátralévő munkáihoz való felhasználásáról is - ezek realizálásához is kérjük az illetékes minisztériumok megértő segítségét.
Tisztelt Képviselőtársaim! Megyénkben az egészségesivóvíz-ellátás megoldását olyan tényező indította el, aminek egészségkárosító hatása nem vitatható. A vízben lévő mérget, az arzént, mielőbb el kell távolítani, illetve annak mértékét az előírt határérték alá kell csökkenteni. Szeretnénk a megkezdett munkát mielőbb teljes mértékben befejezni, és ehhez a Kormány további támogatására van szükség.
Sajnos, a bizottságok nem támogatják javaslatainkat, mi ezért egy kapcsolódó módosító javaslattal még egyértelműbben kívánjuk rögzíteni, hogy a Kormány vállaljon garanciát a munka befejezésére.
Kérem képviselőtársaim megértő támogatását és módosító indítványunk elfogadását. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť