SZABÓ LAJOS, DR. előterjesztő:

Full text search

SZABÓ LAJOS, DR. előterjesztő:
SZABÓ LAJOS, DR. előterjesztő: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nagyon nagy sajnálattal hallottam vagy értesültem róla, hogy a költségvetési bizottság ezzel az önálló javaslattal kapcsolatban megváltoztatta a döntését, miszerint egy héttel korábban támogatta, egy héttel később pedig nem támogatta ezt az önálló javaslatomat, hogy a lóversenynyeremény után ne kelljen a nyerteseknek a 20% forrásadót, a személyi jövedelemadót megfizetni.
Nagyon egyszerű tényből következik az én javaslatom, abból a tényből, hogy amikor ezt a törvényt bevezettük, vagyis meghoztuk, és utána a végrehajtó hatalom bevezette, ettől kezdve a lóversenyzésben az úgynevezett totalizatőrforgalom, tehát a pénz, amit a fogadók föltesznek, amivel fogadnak, rohamosan elkezdett csökkenni, és olyan mértékűre csökkent, hogy ez már teljes összeomlással fenyegeti a magyar lóversenyzést. De nemcsak a lóversenyzést, mert emögött azért nagyon sok egyéb is áll: emögött ott áll egy versenylótenyésztés, ott áll az ehhez kapcsolódó ipar, és ott áll egy bizonyos mezőgazdasági tevékenység. Úgyhogy én kérném most mindjárt az elnök urat, hogy ezt a javaslatot adja ki a mezőgazdasági bizottságnak is megtárgyalásra, hisz ez a tény nagyon szorosan érinti a mezőgazdaságot is.
Nagyon röviden azt szeretném elmondani, hogy miről van itt szó. Arról van szó, hogy olyan nagy az elvonás a fogadásra föltett összegből, hogy a fogadók egyszerűen nem látják arányosnak a nyerési esélyt a fogadásra föltett összeggel. Világviszonylatban nincs ilyen, mint itt, Magyarországon, hogy a totalizatőrforgalomnak legalább 50%-át elvonják különböző címen a fogadóktól.
Nem játszanak a fogadók. És ha tetszik nekünk, ha nem, az az igaz, hogy ilyen zúgbukmékerek alakulnak: egymás között fogadnak, játszanak - mert ott megvan a nagyobb százalékban a nyerési esély. Kimegy a lóversenyre ugyanaz a pénz, csak nem megy be a totalizatőrbe, nem megy be a hivatalos fogadásba.
(19.10)
Nem viszi oda a játékos a pénzét, mert olyan kicsi az osztalék, amit a végén zsebre rakhat, hogy nem áll arányban a játék kockázatával.
De még egyszer ismétlem: ez is nagyon nagy baj, mert innen jön, ebből táplálkozik az összes többi. De a legnagyobb baj ezután, hogy elsorvad nemcsak a lóversenyzés, hanem a versenylótenyésztés, ami viszont nélkülözhetetlen része a lótenyésztésnek, nélkülözhetetlen része a lovassportoknak, és elsorvad a hozzákapcsolódó ipar is.
Amennyiben nem találunk erre valami elfogadható megoldást, akkor szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy amikorára Magyarország megrendezi a világkiállítást, akkorára a világhírű magyar lóversenypályán, a budapesti lóversenypályán esetleg majd, én nem tudom, mit, valami mást fognak játszani, vagy majd kiosztják ezeket a területeket szállodának. Bennem fölmerült már az a gyanú, hogy talán e mögött a törvény mögött olyan valami áll, hogy szándékosan akarják tönkretenni a magyar lóversenyzést valami érdekek, hogy ezeket a nagyon értékes területeket más célokra lehessen igénybe venni.
Én kérem arra az Országgyűlést, és kérem a bizottságokat is, hogy támogassák ezt a javaslatot, még akkor is, hogyha ezzel az adózás elve, ez a szent, sérthetetlen szent tehén sérülne valamit, mert hiába szent és sérthetetlen a tehén, ha közben a tehén gazdája éhen hal. Így az állam is kevesebb jövedelemhez jut, mert igaz, hogy egyik oldalon hozzájut valamennyi adóhoz, de másik oldalon, miután csökken a totalizatőrforgalom, minden egyéb lényegesen kevesebb lesz.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Szórványos taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť