KŐSZEG FERENC (SZDSZ)

Full text search

KŐSZEG FERENC (SZDSZ)
KŐSZEG FERENC (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Miniszter Úr! A pártállam egyik utolsó intézkedéseként hatályon kívül helyezte azokat a titkos, szigorúan titkos minősítésű miniszteri, államtitkári, főcsoportfőnöki rendeleteket, utasításokat és intézkedéseket, amelyek az egypártrendszer állambiztonsági szervezetének, mindenekelőtt a III/III-as Csoportfőnökségnek a működését szabályozták. A hatályon kívül helyezett belső jogszabályok egy-egy példánya, összesen 82 darab rendelkezés az úgynevezett Dunagate-ügy kivizsgálására alakult parlamenti bizottsághoz került, titkos minősítésük azonban nem szűnt meg.
A nemzetbiztonsági bizottság, amelynek irattárában a rendeletek jelenleg megtalálhatók, a múlt évben a minősítés felülvizsgálatát kérte belügyminiszter úrtól. A miniszter úr - egyetértésben a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterrel - a biztonsági szolgálatok, valamint a rendőrség szakmai véleménye alapján 23 jogszabály titkos minősítését oldotta fel. Valójában kevesebbét, mert a 23 közül 1 eleve nem volt titkos, 1 pedig csak belső használatra minősítésű volt, 59-nek a titkos minősítését azonban fenntartotta.
Döntését a miniszter úr azzal indokolta, hogy a rendelkezések továbbra is titkosnak minősülő csoportja olyan szakmai előírásokat, eszközöket, módszereket, eljárásokat rögzít, amelyek nyilvánosságra hozatala gátolná a bűnügyi felderítő- és a nemzetbiztonsági munka hatékonyságát. Megítélésem szerint ez az indoklás nem megalapozott, illetve legfeljebb 3-4-re érvényes az 59 továbbra is titkos rendelkezés közül.
(15.30)
Az olyan kifejezések ugyanis, mint a telefonlehallgatás, postai küldemények ellenőrzése, hálózat, szigorúan titkos állományú tiszt, előzetes ellenőrzés vagy bizalmas nyomozás, közismertek, és így bizonnyal nem képeznek államtitkot. A rendelkezések semmiféle olyan technikai eljárást nem rögzítenek, amelyeknek nyilvánosságra kerülése a bűnüldöző szervek operatív munkáját befolyásolná. Személyhez fűződő jogokat pedig a titkos minősítés feloldása azért nem sérthet, mert a rendelkezésben az aláíró hivatalvezetőin kívül nem fordulnak elő személynevek. Erre nem is hivatkozott a miniszter úr egyébként, csak a tájékoztatás kedvéért említem.
Amire ezek a hatályon kívül helyezett jogszabályok fényt derítenek, az a totális elhárítás rendszere, a mögötte álló világnézet és az állambiztonsági szervezet szoros együttműködése az állampárttal. Meggyőződésem, reményeim szerint mindez ma pusztán történelmi ismeret, és mint ilyen, nem lehet államtitok.
Ezért arra kérem a miniszter urat, hogy vagy szűkítse jelentősen a titkos minősítésű rendelkezések körét, vagy indokolja érdemben, miért szükséges ilyen széles körben fenntartani a titkosságot. Ha az érdemi válasz csak úgy adható meg, hogy az valóságos államtitkokat tartalmaz, kérem miniszter urat, javasolja a zárt ülés elrendelését.
Szeretném jelezni, hogy viszonválaszomban várhatóan idézni fogom néhány titkos rendelet címét és egy-egy mondatát. Meggyőződésem, hogy ezek fenntartott minősítésük ellenére tartalmukat tekintve nem képeznek államtitkot, ezért a zárt ülés elrendelését én magam nem kérem. Várom miniszter úr válaszát. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť