KŐSZEG FERENC (SZDSZ)

Full text search

KŐSZEG FERENC (SZDSZ)
KŐSZEG FERENC (SZDSZ) Miniszter Úr! Megértettem figyelmeztetését, és voltaképpen azt kell, hogy mondjam, hogy mindez megtörtént, hiszen még a múlt évben került sor arra, hogy javaslatomra a nemzetbiztonsági bizottság ezt a levelet megírta. És ezután kaptuk meg azt a választ, és egy alkalommal, amikor a miniszter úr jelen volt, akkor én megemlítettem azt, hogy ezt nem tudom elfogadni. És jeleztem azt, hogy interpellálni leszek kénytelen.
Valóban, tekintettel arra, hogy a bizottság ügyrendjét a többség határozza meg, ez valóban ilyen formában, napirendi javaslatként újból nem került elő, de abból, hogy a miniszter úr tudomásul vette azt, hogy ebben a kérdésben interpellálni fogok, és egy újabb lépés a miniszter úr, illetve a kormányzat részéről nem történt, és a dolog nem vettetett fel még egyszer, azt gondolom, hogy - amellett hónapok teltek el ezóta - nem jogosulatlan, hogyha valóban ehhez a módszerhez, ehhez a lehetőséghez folyamodom.
Annál is inkább, mert amit itt idézendő vagyok, direkt úgy válogattam ki az idézeteket, hogy még csak az árnyéka se vetülhessen rá annak, hogy esetleg netán valami olyasmit adnék ki, amit bármely titkosszolgálat magára nézve módszerei leleplezésének, vagy elárulásának, vagy megszellőztetésének tekint.
(15.40)
Valóban arról van szó, ahogy a miniszter úr mondta, hogy ennek az állampárti blablának a szellemiségét lehet tetten érni ezekben az idézetekben, de ugyanakkor ahogy én végigolvastam ezeket a rendeleteket, valami olyan szorongató légköre van ennek, valami olyan nyomasztó az, ahogy egyszerűen akármennyire is tudtuk, mégsem tudtuk igazán, mégsem láttuk feketén-fehéren, hogy mi az a szervezet és hogyan működik az a szervezet, amely körülvesz bennünket.
Azt gondolom, hogy akkor, amikor ebben a Parlamentben nagyon sok szó esik igazságtételről, a bűnösök leleplezéséről, megnevezéséről, felelősségre vonásáról, akkor igen visszás az, hogyha ezeket a valóban személyhez nem kapcsolódó, de a működési mechanizmust mégiscsak egyrészt nevetségesen, másrészt hátborzongatóan megmutató szabályokat az ember nem ismerheti meg. Tényleg hadd mondjak néhány példát, az előbb úgy láttam, itt van a legfőbb ügyész úr, ő esetleg közbeszól…, de sajnos közben elment, úgyhogy nincs ilyen ügyészi kontrollom, hogy nem sértek-e államtitkot. De hadd idézzek néhány címet, például egy 1966-os belügyminiszteri parancs a Belügyminisztérium szerveinek az imperialisták fellazító politikája elleni harcáról és további feladatairól. Továbbá 1970-ből: A kulturális területen folyó ellenséges tevékenység elleni operatív munka feladatai. Miért kell, hogy ez ma államtitok legyen?
Belügyminiszter-helyettesi utasítás a szigorúan titkos állomány illetményeiről és egyéb pénzbeli járandóságairól. Miért nem lehet ebben a dologban tisztán látni? 1974-es utasításról van szó. (Az elnök poharát kocogtatva figyelmeztet az időre.)
Belügyminiszteri intézkedés az állambiztonság szerveinek munkáját segítő hálózati személyek kitüntetéseiről. Vajon nem olyan dolog ez, amit érdemes lenne megismernünk? (Zaj a kormánypártok soraiban - Közbeszólások: Idő!)
Hadd idézzek…, látom, hogy lejáróban van az időm… (Tóth Tihamér: Már lejárt!) …, talán egyetlenegyet, hogy ne csak a mulatságos oldala legyen itt. A kulturális területen folyó ellenséges munkával szemben alkalmazandó módszerekről van szó, s azt mondja az utasítás, hogy a nyílt intézkedések mellett - ez a rendőri felügyelet, kitiltás, rendőri figyelmeztetés stb. - alkalmazzuk az operatív megelőzést, bomlasztást, leválasztást, elszigetelést, ellentétek szítását, a meglévő ellentétek kihasználását és mélyítését, a vezéregyéniségek lejáratását. (Zaj a kormánypártok soraiban.)
Én azt gondolom, nyilvánvaló, hogy egy diktatúrának az állambiztonsági szervezete használ ilyen módszereket, de miért kell egy demokráciának az ő ilyen módszereiket még ma is államtitokként kezelni?
Én azt szeretném, ha a Parlament a nem szavazatával kötelezné a nemzetbiztonsági bizottságot, hogy ezzel a kérdéssel érdemben foglalkozzon, ezért kérem, javaslom, hogy nemmel szavazzon a Parlament. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť