KELETI GYÖRGY (MSZP)

Full text search

KELETI GYÖRGY (MSZP)
KELETI GYÖRGY (MSZP) Köszönöm a szót, tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Választókörzetem legnagyobb települése Oroszlány, ahol a város lakásainak egy jelentős részében távhőszolgáltatás működik. Ezért a szolgáltatásért a lakosság jelenleg a helyi Távhő Kft. részére fizet díjat.
A fűtéshez és a lakások egy részében meglévő melegvíz-szolgáltatáshoz a szükséges meleg vizet az oroszlányi hőerőmű biztosítja, amely köztudott, hogy alapvetően villamos energiát termel, s így a villamos energia termelése mellett keletkező hulladék hő, illetve a hő másodlagos hasznosítása során keletkező meleg vizet juttatják be a város melegvíz-hálózatába.
Ugyanakkor az a tapasztalat, hogy az Oroszlányban megállapított díjak szinte azonosak azokkal a díjakkal, ahol kifejezetten e célból működtetnek hőerőműveket, és így úgy gondolom, hogy a helyi lakosság méltánytalanul magas díjat fizet ezekért a szolgáltatásokért.
Hogy néhány adatot is említsek: Oroszlányban a fűtés hődíja 11,66 forint légköbméter/hó, Budapesten ez 12,30-ba kerül.
A meleg víz esetében Budapesten, ahol, még egyszer mondom, kifejezetten e célból van hőerőmű, fordított a helyzet, hiszen míg Oroszlányban 70,07 forint/vízköbméter a tarifa, addig a fővárosban ugyanezért 64,50 forintot fizetnek.
Meglepő az ún. rendelkezésre állási díj alakulása is, ami Oroszlányban közel duplája a fővárosinak. Fűtésre ez Oroszlányban 8,27 forint légköbméter/hó, míg Budapesten 4,63 forint. Oroszlányban meleg víz esetén 1,31 forint légköbméter/hó, míg Budapesten ugyanezért 67 fillért fizetnek a lakók.
Ugyanakkor egy nagyon érdekes jelenség is történt az elmúlt hetekben Oroszlányban, amikor is egy 1991-es kormányrendeletre hivatkozva, a városi Távhő Kft. olyan lakásokban, illetve helyiségekben is fűtési díjat vetett ki, ahol nincs is radiátor.
Úgy gondolom, nem kell túlzott szakértelem ahhoz, hogy a fűtési díj nem a lakás légköbméterétől, hanem a radiátor nagyságától, illetve az azon átfolyó meleg víztől függ, tehát teljesen érthetetlen a lakosság számára ez a fajta szolgáltatásemelés.
(14.20)
Mindezek alapján tisztelettel kérem miniszter urat az alábbi kérdések megválaszolására:
Milyen elvek alapján állapítja meg a minisztérium a Magyar Villamos Művek Rt. erőművei által szolgáltatott gőz és meleg víz hatósági árát?
Figyelembe veszi-e ennek során, hogy másodlagos hasznosításról van szó, hiszen alapvetően villamos energiát termel az erőmű?
Miért ilyen magas az úgynevezett rendelkezésre állási díj Oroszlányban, ami alapvetően karbantartásra számítható fel? A lakosság számára úgy tűnik, hogy az egész hőerőmű karbantartását velük fizettetik meg.
Miért kell fizetni olyan helyiségek légköbméter alapján történő fűtési díját, ahol nincs is fűtőtest?
Végezetül: tervezi-e a minisztérium, hogy ezekben a kérdésekben Oroszlány városában ellenőrzést végez, avagy ki jogosult és képes erre az ellenőrzésre, vagy továbbra is csak a lakosság türelmére és megértésére számítanak, ami azonban már a végéhez közeledik, sőt sok esetben pénztárcájuk kiürülésével már régen meg is szűnt. Tisztelettel várom válaszát! (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť