MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ)

Full text search

MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ)
MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Miniszter Úr! Azért nem interpellálok a kérdés dolgában, mert nem bizalmi szavazást várok a Parlamenttől ebben az ügyben, hanem egyértelműen egy szerintem elintézendő és fontos dolognak a kedvező változását és kedvező döntését igényelném a minisztérium és a Kormány részéről.
Magyarországon emberek milliói utaznak több-kevesebb rendszerességgel vonaton. Ez a ma már olcsónak sajnos egyáltalán nem mondható közlekedési eszköz alig inkább környezetbarát, a szárazföldi közlekedésben a legkisebb terhet rakja az amúgy is szennyezett környezetre.
(14.10)
Ám a környezetünk szennyezése mellett az eddigieknél sokkal nagyobb gondot illene fordítani egészségünk megőrzésére, nevezetesen a dohányzás káros hatásainak csökkentésére.
Mindezek miatt érthetetlen az a gyakorlat, hogy egy személyszállító vagonon belül a fülkéknek csak az egyik felében tilos a dohányzás. Nagyon gyakori esetben ugyanis a nemdohányzók, nemdohányzó helyjegy és ülőhely hiányában, kénytelenek dohányzófülkékben helyet foglalni.
A másik probléma az, hogy a vagonok folyosóján szabad a dohányzás, amely ily módon beszivárog a nemdohányzó fülkékbe is. Ezen a módon passzív dohányzásra kényszerítünk emberek millióit és ezzel egyaránt sértjük emberi jogaikat, ugyanakkor károsítjuk egészségüket is.
Kérdéseim mindezek után a következők:
1. Nem lehetne-e a problémát úgy megoldani, hogy egyes szerelvényen több nemdohányzó vagont jelölnének ki?
2. Mikor és milyen módon kívánják a miniszter urak megszüntetni ezen nemkívánatos állapotot, segítve ezzel milliók egészségének megőrzését?
Szeretnék még hozzátenni néhány dolgot. Én azt is elfogadnám, és szerintem az is egy jó lépés lenne, hogy esetleg rövid távú, tehát 100 km-nél rövidebb távolságú utazásokon a dohányzást egyáltalán az egész vasúti szerelvényen tilossá nyilvánítanák, hiszen ez egy olyan rövid időtáv - egy, másfél óra -, amikor szerintem a dohányzók is el tudnának tekinteni a dohányzástól.
Kérdéseim elhangzása után reményeimet szeretném kifejezni, hogy a Kormány elkötelezett és kitartó lesz a zárt, közösségi helyeken történő dohányzás háttérbe szorításában, majd megszüntetésében. Támaszkodhatunk itt az amerikai és nem is olyan rég a Franciaországban bevezetett intézkedések tapasztalataira is.
A FIDESZ frakciója egyértelműen kívánatosnak tartja, hogy az egészségvédelem és az emberi jogok területén is az Európához való felzárkózás legyen célunk. Köszönöm szépen, és várom miniszter úr válaszát. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť