SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:

Full text search

SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:
SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az első kérdésre a válaszom, hogy nincs akadálya annak, hogy a vonaton a nemdohányzó kocsik számát növeljük. Emlékeztetni szeretném a tisztelt Házat, hogy ilyen intézkedés a '80-as évek közepén már volt a vasútnál.
A képviselő úr javaslataival megegyezően, a vasút a dohányzás visszaszorítására indított mozgalomhoz csatlakozva, az elővárosi forgalomban csak nemdohányzó vonatokat közlekedtetett és a távolsági forgalomban is a kocsik kétharmada nemdohányzó volt.
Sajnos, az intézkedés nem volt sikeres, mert a dohányosok - a tilalmat figyelmen kívül hagyva - valamennyi kocsiban dohányoztak. A szabályok megtartását a jegyvizsgálók, a kalauzok legtöbbször csak rendőri segédlettel tudták érvényesíteni.
A nemdohányzó utasok érdekében így az eredeti állapotot kellett visszaállítani.
A másik kérdésére a népjóléti miniszterrel egyetértésben, a kidolgozás alatt álló Az egészségesebb nemzetért elnevezésű egészségjavító program keretében, valamint a képviselő úr jelen felvetésének figyelembevételével utasítom a vasút vezetőit, hogy a beszerzésre kerülő nemdohányzó személykocsik arányát növeljék meg. Vizsgálják meg és intézkedjenek, hogy a meglévő kocsik legalább kétharmada nemdohányzó legyen.
Szeretném hangsúlyozni, a tervezett intézkedés akkor lehet sikeres, ha azt az utazóközönség megértéssel fogadja, és kellő önfegyelemről tesz tanúbizonyságot.
Én úgy gondolom, hogy rendőri erők bevetésével nem lehet visszaszorítani a dohányzás élvezetét és nem lehet egészségre nevelni embereket.
A vasút kész aktívan bekapcsolódni a dohányzás elleni mozgalomba, vállalja szórólapok terjesztését, plakátok elhelyezését, az utastájékoztató rendszerének ilyen célra való felhasználását. Végső sikert azonban csak az állampolgárok tudati átformálásának és az egészséges életmód elterjedésének lehet tulajdonítani.
Ebben pedig pártállásra tekintet nélkül úgy gondolom, hogy valamennyiünknek szerepet kell vállalni. Ennek alapján kérem, hogy fogadják el a kérdésre adott válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť