GÉCZI JÓZSEF ALAJOS, DR. (MSZP)

Full text search

GÉCZI JÓZSEF ALAJOS, DR. (MSZP)
GÉCZI JÓZSEF ALAJOS, DR. (MSZP) Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Nyilvánvaló, hogy az lenne az optimális, ha már a kárpótlási földalapok 50%-át legalább - vagy még többet - elárverezték volna, és az lenne az optimális, ha a szövetkezeteknél az így szerzett kárpótlási jegyek ott lennének - tehát ha odaadták volna.
Ezzel szemben ma az a helyzet, hogy azt hallottuk, hogy a kárpótlási földalapok 8%-a került árverésre, és nemigen lehet olyat hallani, hogy a kárpótlási jegyeket a szövetkezetek megkapták. Tehát én azt gondolom, hogyha reálisan szembenézünk a tényekkel, akkor azt kell látnunk, hogy még legalább egy évig a kárpótlási jegyek a korábbi törvények alapján nem kerülnek oda az átalakult szövetkezetekhez.
Ezért - ha úgy tetszik - itt az alkalom, hogy a kormányzat és a kormánykoalíció azt bizonyítsa, hogy be kívánja tartani azt az ígéretét, hogy az átalakulás után a kialakuló új szövetkezeteket támogatja, azoknak az esélyegyenlőségét komolyan veszi, és valóban az a célja, hogy ezek a szövetkezetek szerezzenek tulajdonjogot a kereskedelemben és az élelmiszeriparban.
Ezért tehát azt kell, hogy mondjam, hogy részben Glattfelder Béla képviselő úr javaslatának az elfogadása egyfajta üzenet is, üzenet azoknak a százezreknek, akik a szövetkezetben maradást választották, hogy most valóban számíthatnak-e a kormányzat hosszú távú támogatására, és remélem, hogy csak nyelvbotlás volt az, amit a miniszter úr éppen pénteken Szegeden elmondott, hogy ő közgazdasági szempontból esetleg még el tudná fogadni, hogy a szövetkezetek fontosak, de számára az a fontos, hogy a tulajdon szabadsága érvényesüljön, illetve karácsonykor letegyenek a nép asztalára vagyonmorzsákat; azaz, voltaképpen azt mondta el az ott megjelent szövetkezeti vezetőknek, hogy az ő véleménye szerint ezek az átalakult szövetkezetek életképtelenek, és ők nem kívánják őket támogatni.
Nos, ha ez így van, akkor önök nyilván nem fogják támogatni a kárpótlási ígérvényre vonatkozó törvényjavaslatot sem, ha pedig nem így van, akkor lesz alkalom ennek megcáfolására. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť