LAKOS LÁSZLÓ, DR. (MSZP)

Full text search

LAKOS LÁSZLÓ, DR. (MSZP)
LAKOS LÁSZLÓ, DR. (MSZP) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Országgyűlés! Glattfelder képviselőtársam törvényjavaslatában jogos ígényt tárt a Parlament elé. Tulajdonképpen miről van szó?
Két folyamat zajlik, és abban az esetben, ha önök Glattfelder képviselőtársam törvényjavaslatát nem fogadják el, ez a két folyamat elmegy egymás mellett, mint két vonat vagy mint két hajó.
A kárpótlási törvényben a következő került beiktatásra. A szövetkezeti tulajdonban volt földet vételi jog alapján el kell adnia a szövetkezetnek, vételárként kárpótlási jegyet kap, amelyért a kárpótlási törvényben, a privatizációs törvényben, a szövetkezeti átmeneti törvényben megfogalmazottak szerint külön támogatással állami vagyont, természetszerűleg elsősorban élelmiszer-ipari vállalatok vagyonát vásárolhatja meg. Ezzel szemben mi a kialakult helyzet?
A szövetkezeti föld eladása késik, a szövetkezetek a kárpótlási jegyet nem kapják meg, az élelmiszer-ipari üzemek a feldolgozó üzemek egész sorát adják el, szakértők megállapítása szerint is a legjobbakat, megmaradnak a nehezen működtethetők, a tőkehiányosok, az, amelyik már másoknak nem kell.
A beterjesztett törvényjavaslat ezt az elkerülést próbálja megakadályozni azzal, hogy kárpótlásijegy-ígérvényt javasol azoknak a nagyüzemeknek a számára, amelyek végeredményben, ha nem húzódik túlzottan sokáig a kárpótlási törvény végrehajtása, ezeket a kárpótlási jegyeket rövid időn belül megkapják.
Több vélemény, több ellenvélemény elhangzott a vita során a kárpótlásijegy-ígérvény ellen. Egyrészt a kárpótlásijegy-ígérvény technikájára vonatkozó ellenvélemények, másrészt a kárpótlásijegy-ígérvény lényegére vonatkozóan.
Az egyik csoport, ezek közül a vélemények közül - Zsiros képviselő úr fő támogatásával - azt mondta, hogy a szövetkezetek nem akarják, nem kérik, nincs szükségük ezekre a kárpótlási jegyekre. Ez természetesen nem felel meg a nagyüzemek jogos igényeinek, hiszen a legtermészetesebb dolog az, hogy a földért kapott kárpótlási jegyeket elsősorban a mezőgazdasági termeléshez közvetlenül kapcsolódó feldolgozó kereskedelmi, állami vállalatok megszerzésére kívánják felhasználni.
Elhangzottak olyan javaslatok, amelyek szerint nem indokolt a szövetkezeteknek kárpótlásijegy-ígérvényt adni, hiszen a kárpótlásra jogosultak sem kaptak ilyen ígérvényt.
(20.00)
A kárpótlási jogosultak elé pedig nem helyezhetik a szövetkezeti közös tulajdont - itt erről szó sincs. A mezőgazdasági nagyüzemeknél pontosan lehet tudni, hogy mekkora földterületet jelöltek ki, és jogerősen mekkora földterületek kerültek a kárpótlási földalapokba.
Nyugodtan mondhatjuk tehát, hogy ennek az ígérvénynek van fedezete, van mögötte a megyei kárrendezési hivatalok által kijelölt földterület. Tehát ez a jegyígérvény nem megalapozatlan, nem alaptalan, hanem egy valóságos és létező földtulajdon áll mögötte.
Igaz az, hogy a kárpótlásra jogosultak ilyen ígérvényt nem kaptak. Meg kell mondani, hogy az ő esetükben sajnos, nem ilyen egyértelmű a helyzet, hiszen a kárpótlási igényüket nagyon sok esetben még nem bírálták el. Tehát a kárpótlásra jogosultak között nem lehet tudni pontosan, hogy kik azok, akik valóban jogosultak erre, és kik azok, akiknek a kárpótlási igénye akármilyen ok miatt nem bírálható el kedvezően.
Volt egy másik csomagja is az ellenvéleményeknek, amit elsősorban az ÁVÜ és demokrata fórumos képviselők állítottak, hogy a törvényre nincsen szükség azért, mert az ÁVÜ e törvény nélkül is lehetővé teszi, beépítheti a privatizációs technikába a kárpótlási jegy elfogadását. Sajnos, erre nincsen semmi garancia, és az eddigiek alapján mondhatjuk, hogy nem gyakorlat, nem tudunk egyetlenegy olyan esetről sem, ahol ezt figyelembe vették volna, ezért is indokolt, amit Glattfelder képviselőtársam mondott, hogy ezt a jogot a nagyüzemeknek törvényben kell biztosítani.
Ezek alapján én tisztelettel javasolom önöknek, hogy a törvényjavaslatot fogdják el. A részletes vitában a módosító javaslatok kapcsán, csatlakozó módosító javaslatok kapcsán a technika teljes, részletes és pontos kidolgozására lehetősége lesz a képviselőknek és a Parlamentnek. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť