MIZSEI BÉLA, DR. (Kisgazda)

Full text search

MIZSEI BÉLA, DR. (Kisgazda)
MIZSEI BÉLA, DR. (Kisgazda) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Üdvözlöm azt a gondolatot, hogy idővel az ingatlan-nyilvántartás visszakerül a bírósághoz, ahová való. De engedjék meg, hogy az aranykorona megállapításával kapcsolatban néhány dolgot elmondjak.
Az aranykorona-érték megállapítása az 1870-es években történt, és azóta Magyarország földrajzi viszonyaiban bizony lényeges változások történtek. Különösen áll ez szűkebb hazámra, a Jászságra, ahol a Zagyva és a Tarna a Mátrából érkező vizeket lezúdította a Jászságra, és a laposabb területek víz alá kerültek, éppen ezért azok aranykoronája lényegesen alacsonyabb volt, mert hiszen csak szénatermelésre voltak alkalmasak, de ugyanakkor a magasabb fekvésű területek nagyon jól teremtek. Az 1940-es árvizek nyomán mérnökeink a Jászságot tulajdonképpen kiszárították. Kikotorták a Zagyvát és a Tarnát, ezáltal a víz szintje két méterrel lejjebb került és ma is ott van, úgyhogy a kutakban is két méterrel lejjebb került a víz, ami azt jelenti, hogy a hátasabb területek — mondhatnám, hogy — aszály sújtottakká váltak, a búza gyökerei nem érték el a talajvizet, ugyanakkor az alacsonyabb fekvésű területek lettek a jó termők.
Tehát az aranykorona-érték ma már nem reális, és emiatt amikor a pártállam alatt beadási kötelezettséggel sújtották a termelőket, a mezőgazdasági termelőket, nagyon igazságtalan helyzet keletkezett: nagyon sokan szenvedtek amiatt, mert jó földjeik voltak, azaz hogy magas aranykoronájú földjeik voltak, amelyek 1945 után éppenhogy rosszabb termést adtak már, mint az alacsonyabban fekvők. Azonkívül a futóhomokot is megkötötték időközben, úgyhogy nagyon sok igazságtalanság történt akkor, no de hát erre fátyolt kell borítani.
Ellenben az aranykorona-érték megállapítása alkalmas volt arra, hogy a kárpótlási törvényünket lebonyolítsuk, de arra már nem alkalmas, hogy komolyabb mértékű közteherviselést alapítsanak erre. Ezért szándékozom én ezt a két folyót fenéklépcsőkkel elláttatni, hogy lényegében, illetve részben az eredeti állapotot megközelítsük. De az eredeti állapot már nem közelíthető meg, mert más már a helyzet, mint az 1870-es években. Reményem van arra, hogy amikor majd mód lesz rá és pénz, akkor majd újabb aranykorona-megállapítást csinálhatunk. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť