ELNÖK (dr. Szűrös Mátyás)

Full text search

ELNÖK (dr. Szűrös Mátyás)
ELNÖK (dr. Szűrös Mátyás): Tisztelt Országgyűlés! Megköszönöm dr. Boross Péter kijelölt miniszterelnök úr válaszát.
Emlékeztetem Önöket, hogy Göncz Árpád köztársasági elnök úr a tegnapi napon átiratot intézett az Országgyűléshez, amelyben a miniszterelnöki tisztség betöltésére dr. Boross Pétert javasolja. Felhívom továbbá képviselőtársaim figyelmét arra is, hogy az Alkotmány 33. § (3) bekezdése szerint – idézem –: „A miniszterelnököt a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés tagjai többségének szavazatával választja.” Az eredményes választáshoz tehát legalább 192 képviselő igen szavazata szükséges. A miniszterelnök megválasztásáról, továbbá a Kormány programjának elfogadásáról az országgyűlés egyszerre határoz.
Tisztelt Országgyűlés! Megkérdezem a frakcióvezetőket, hogy a képviselőcsoportok készen állnak-e a szavazásra. (A frakcióvezetők jelzik, hogy igen.) Köszönöm szépen.
Kérdezem tehát a tisztelt Országgyűlést, hogy dr. Boross Pétert miniszterelnöknek megválasztja-e, illetve egyidejűleg elfogadja-e az előterjesztett kormányprogramot. Kérem, szavazzanak. (Megtörténik. – 201 igen, 152 nem, 5 tartózkodás. – Nagy taps. Dr. Kónya Imre gratulál a megválasztott miniszterelnöknek, ezt követően az Országgyűlés elnöke és alelnökei, a Kormány tagjai, a frakciók vezetői, valamint az Alkotmánybíróság, illetve az Állami Számvevőszék elnöke gratulálnak dr. Boross Péternek.)
Tisztelt Országgyűlés! Kimondom a határozatot – bár megelőztek képviselőtársaim bizonyos értelemben… (Derültség.) …az Országgyűlés 201 igen szavazattal, 152 ellenszavazattal, 5 tartózkodással dr. Boross Pétert a Magyar Köztársaság miniszterelnökévé megválasztotta, és elfogadta a kormányprogramot. (Dr. Boross Péter miniszterelnök felállva köszöni meg a tapsot.)
Tisztelt Országgyűlés! Most húsz perc szünetet rendelek el, hogy mód nyíljék a Kormány tagjainak kinevezésére. A köztársasági elnök úr átiratának megérkezését követően az eskütételekkel folytatjuk ülésünk munkáját.
(A szünet 17 óra 20 perctől 17 óra 53 percig tartott. – Elnök: Szabad György. – Jegyzők: dr. Szabó Lajos, Trombitás Zoltán.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť