CSÉFALVAY GYULA (KDNP)

Full text search

CSÉFALVAY GYULA (KDNP)
CSÉFALVAY GYULA (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ez a képviselői indítvány, amit Fodor István beterjesztett, már szégyene a Háznak, hogy ilyen sokáig elhúzódik, s milyen kára származik az országnak ebből, hogy műveletlen földek vannak az egész területen. Gyomtenger borítja ezeket a földeket. Nem művelhetik a tulajdonosaik azért, mert még nem adták birtokukba. Nincs, aki kimérje, pedig lenne rá kapacitás. Csak most derül ki az, hogy ez a törvényjavaslat azért nem fogadható el, mert nincs a költségvetésnek elegendő pénze. Végül is ez derül ki. Ezért a múltkor tartózkodtunk a szavazástól, mi, a kormánykoalíció tagjai. Nem tudtuk tető alá hozni.
Beterjesztettünk egy másik javaslatot, indítványt, ami most nem lett föltéve tárgysorozatba. Elmaradt, mert magasabb száma volt, és kedvezőbb eredményt kapott a Fodor-féle javaslat tárgysorozatba-vétele.
A Fodor-féle javaslatnál az a probléma, hogy a költségvetés nem tudja átvállalni ennek a költségét. A mi indítványunkban viszont van meghatározott tétel, amit el lehetne fogadni. Amit a Kormány is, úgy érzem, el fog fogadni. Ez azt jelenti, hogy a költségtérítés mértéke 5 hektárig 1800 forint hektáronként, 5-10 hektárig 9000 forint, és 5 hektár felett 1200 forint hektáronként. 10 hektár felett 15000 forint és 10 hektár felett 1000 forint. Ez kiszámítható és elfogadható. Azt hiszem, hogy a költségvetés ezt tudná finanszírozni.
Most nekünk mindenképpen ki kellene varázsolni valamiképp ezt a dolgot, mert ha most elhúzzuk februárra, amikor még az őszi mélyszántásokat lehetne végezni, akkor tavasszal – ha most ez elhúzódik, nem lesz meg az őszi mélyszántás – hogyan fogunk vetni? Tavaszi szántásban? Ezt a kárt is mérlegelni kellene.
Egyébként nekem nagyon tetszett a Fodor-féle javaslat, csak csupán, mivel a költségvetés nem tudja teljesíteni, azért vagyok kénytelen megalkudni a sorssal, és én támogatom ezt az indítványt, amit mi legutóbb beterjesztettünk. Ezt kérném, hogy most már ezt ma döntsük el. És ha nem tudjuk eldönteni, akkor hívjuk össze a jövő hétre ismét a Parlamentet, de ez nem tűr halasztást. Ebből az országnak óriási kára származik. Köszönöm. (Szórványos taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť