FODOR ISTVÁN, DR. (független)

Full text search

FODOR ISTVÁN, DR. (független)
FODOR ISTVÁN, DR. (független) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kilenc hónappal ezelőtt kezdődött el az a vita a Parlament plenáris ülésén, amely a termőföld-részaránytulajdonosok számára felcsillantotta a reményt, hogy a kárpótlásra jogosultakhoz hasonlóan ők is az állam támogatásával vehetik birtokba önálló ingatlanként kimért termőföldjüket abban az esetben, ha azt saját maguk mezőgazdasági célra kívánják hasznosítani.
Azért volt reményteljes ez a vita, mert nemcsak valamennyi frakció értett egyet a támogatással, hanem a földkiadó és földrendező bizottságokról szóló törvény hatálybalépését követően világossá vált, hogy a tulajdonosoknak – legalábbis egyelőre – csak egy kisebb hányada kívánja saját maga művelni földjét, így a korábban számítotthoz képest elviselhető terhet jelentő megoldás támogatásától a Kormány sem zárkózott el.
Ehhez képest mégis túlontúl hosszúnak kell mondani azt a kilenc hónapot, amíg olyan megoldás született, amely egyrészt garanciákat jelent arra, hogy az állami költségvetés számára nem válik kezelhetetlenné a földkimérések finanszírozása, másrészt mégiscsak jelentős támogatást nyújt a termőföld tulajdonosainak.
Egy két héttel ezelőtti eredménytelen próbálkozás után ma az Országgyűlésnek ismét lehetősége van arra, hogy ez ügyben ne dolgavégezetlenül fejezze be az őszi ülésszakot. A Kormány számára elfogadható megoldást, az 50%-os mértékű támogatást is tartalmazza a napirenden lévő előterjesztés, és valamennyi parlamenti frakció álláspontja az, hogy nem állhatunk fel ma anélkül, hogy ebben a kérdésben döntést ne hoztunk volna. Ehhez viszont tudni kell azt, hogy döntés ebben az ügyben csak akkor lesz ma, ha ennek a kérdésnek az ürügyén nem akarunk más, a földkiadó bizottságok működésével kapcsolatos anomáliákat megoldani.
Ezért azt kérem, ne kezdjük elölről vitatni azt, amin kilenc hónapig vitatkoztunk, s legfőképpen ne kezdjünk új, ehhez a kérdéshez nem kapcsolódó problémák megvitatásába.
Kérem, konstruktív hozzáállással tegyék lehetővé a mai napon a határozathozatalt. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť