KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)
KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ) Köszönöm szépen, Elnök Úr. Tisztelt Országgyűlés! Úgy néz ki, hogy az utolsó napokra teljes anarchia állapotába kerülünk a földrendezésről és a földkiadó bizottságokról szóló törvénymódosítás kapcsán. Jóllehet erről már majd egy éve folynak a viták és a tárgyalások, teljes konszenzus alakult ki. Mondhatom nyugodtan, hogy a nyolc párt, amely a Parlamentben képviselettel bír, hozzájárul ahhoz, hogy a részarány-tulajdonosok költségtérítésben részesedjenek.
A vita mindössze abban állt, és emiatt hiúsult meg a december 7-i szavazás is, hogy teljes legyen-e ez a költségtérítés vagy részarány szerint történjen-e.
A Pénzügyminisztérium képviselőivel történt megállapodás szerint az 50%-os térítést a Kormány mindenféleképpen el tudja fogadni. A koalíciós képviselők között most, szinte az utolsó órákban valamiféle vita keletkezett, aminek okát nem tudjuk, és egyszerre olyan dolgokat hoztak be, ami kezelhetetlenné teszi ezt az egész témát és ezt a megoldási kört. Ha ebben nem tudnak megállapodni, valószínűleg csak a jövő évben tudjuk rendezni. Nagyon sajnálnám, ha ez bekövetkezne, és nagyon kérném a képviselőtársakat, hogy felejtsük el most azokat a jogi aggályokat, amelyek a földrendező bizottságok működésére vonatkoznak. Ugyanis hosszadalmas a téma, alkotmányjogi problémákat is felvet: hogy egy jegyző hatáskörébe hogy adhatunk oda tulajdonmegszüntetési döntési jogkört; véleményen szerint nem adhatjuk oda a jegyzőnek, le lehet telepíteni azokat a lehetőségeket, amelyek az ügyvitelt, az ügyvitelszervezést, a határozatok kiadmányozását rendezik, de a döntési jogkört tulajdonosok nélkül nem kaphatja meg. Ezt a vitát kérem, fejezzük is be, és ezzel a mai napon ne foglalkozzunk.
A másik ilyen jellegű indítvány az, amely most fix összegben kívánja a részarány-tulajdoni kimérési költségeket meghatározni. Álláspontunk szerint ez jóval drágább, mint az eredeti megoldás, még annál is drágább, mintha teljes egészében az államháztartás viselné a kimérési költségeket. Úgy gondolom, emögött van egy olyan hátsó szándék is, hogy a földhivatalnál dolgozó földkimérőknek egy egész szép kis juttatást tudnánk biztosítani, amennyiben ők túlórában, munkaidőn kívül végeznék ezt a feladatot. Ez sem járható út.
Ha a kormányzattal a megállapodás megtörtént, akkor a kormánypárti képviselők szíveskedjenek már egyeztetni, és döntsék el, hogy a 100%-os vagy az 50%-os kimérési költség mellett vannak-e. Ami egyébként nem szabadítja el a hatalmas nagy pénzeszközöket, ugyanis ha figyelmesen elolvassuk ezt a törvényt, benne van, hogy a megyei földhivatalok, amennyiben saját munkaerejükkel, saját apparátusukkal nem tudják ezt elvégeztetni, akkor pályáztatnak és meghirdethetik azt a költségkeretet, amit el tudnak ismertetni.
Tehát itt a Kormánynak a minisztériumon keresztül megvan az a rendelkezési joga, hogy ezt a keretösszeget a leghatékonyabban és a legoptimálisabb, költségtakarékos szempontok figyelembevételével irányíthassa. Nem olyan nagy probléma ez, összességében 6 milliárd forintot jelentene öt évre. Ha az 50%-os variációt fogadjuk el, akkor ennek feléről beszélhetünk.
Az SZDSZ mind a két variációt támogatja, annak függvényében, hogy a kormányzat mit fog mondani, készséggel állunk rendelkezésre, és azt várjuk, hogy a kormánypárti képviselők között végre legyen már ebben egyetértés, hogy a mai nappal határozni tudjunk, és annak a pár tízezer embernek, akik művelik a földet, mert ez is benne van a törvényben, hogy nyilvánvalóan azok fogják megkapni ezt a költségtérítést, akik hasznosítani és használni kívánják ezt a földet, biztosítsuk végre a lehetőséget, hogy egy kis könnyebbséggel indulhassanak el az amúgy is nehéz mezőgazdasági helyzetben, amikor a beruházásokra sincs pénzük, nem még a saját földjeiknek – amelyek korábban termelőszövetkezeti használatban voltak – kimérésére.
Úgy gondolom, hogy 40 évi szenvedés után enynyit ők is megérdemelnek. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť