PALOTÁS JÁNOS (Köztársaság Párt)

Full text search

PALOTÁS JÁNOS (Köztársaság Párt)
PALOTÁS JÁNOS (Köztársaság Párt) Köszönöm szépen, Elnök Úr! Az én kiegészítésem is meglehetősen rövid lesz, mert bár FIDESZ-es polgármester vezette le, de nyilván nagyon sok párt közt a Köztársaság Párt soroksári szervezetének segítségével. (Zaj.)
(10.00)
De ha ezen a mondaton szakmailag túl szeretnék lépni, arra szeretném felhívni a figyelmet – és én ezt egy nagyon fontos elemnek tartom –, hogy miközben a népszavazások törvényi szabályozásában benne van időzített bombaként a lehetőség, hogy viszonylag korlátozott kör – de már határozatképes – megy el szavazni, és egy kis többséggel igen jelentős horderejű ügyekben születhet meghatározó döntés egy társadalomban, Soroksáron ez nem így történt. A több mint 60%-os részvétel, és a 60%-os részvételen belül a több mint 90%-os támogatottság abszolút többségében is azt jelenti, matematikailag kiszámítva, hogy a szavazásra jogosult soroksári állampolgároknak több mint fele felállt, véleményt nyilvánított, elment szavazni, és az önálló kerületi szerveződés mellett döntött.
Ez a népszavazás tehát olyan mintaértékű helyi népszavazás volt, amely egyértelműen az ott élők valós – és nemcsak hivatkozott – többségének akaratát fejezte ki, hiszen több mint 50% ment el, és több mint 50%-uk mondott igent a kerületté szerveződésre. Ezt nagyon fontos elemnek tartom, és szerettem volna a népszavazások mintaértékeként elmondani.
A zárómondat pedig az: nagyon bölcs és fontos döntésnek tartottam, hogy nem a régiószerveződések gyengítése volt a cél, tehát a soroksári választópolgárok Budapesttől, a fővárostól nem kívántak elszakadni, hanem annak keretében, de önálló tevékenységet, önálló civil szerveződést szerettek volna maguknak biztosítani. Ezt megtehették – ehhez én is kérem a tisztelt Ház támogatását. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť