RÁCSKAY JENŐ (SZDSZ)

Full text search

RÁCSKAY JENŐ (SZDSZ)
RÁCSKAY JENŐ (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A Szabad Demokraták Szövetségének parlamenti csoportja támogatja a Magyar Köztársaságban élő szlovén nemzeti kisebbség és a Szlovén Köztársaságban élő magyar nemzeti közösség különjogainak biztosításáról szóló szerződés megerősítését. Engedjék meg, hogy néhány konkrét kérdést vessek fel, a szerződésben foglalt néhány olyan kérdést, amelyekben tovább tudunk lépni, néhány olyan problémát, amelyet talán közös gondolkodással együtt meg tudunk valósítani, akár a közeli, akár a távoli jövőben.
A szerződés 2. cikkely (3) bekezdésében a diák- és tanárcserével foglalkozik, amely nagyon fontos, hisz köztudott, hogy a néhány ezres hazai kisebbségek egyik legnagyobb problémája, hogy a közismereti tárgyak oktatásában nincsenek megfelelő szaktanári ellátottságok. Ezeket ez a szerződés talán tudja kezelni.
Egy másik kérdésre hívnám fel a figyelmet, amit ez a szerződés is kezel, ez a teológusképzés lehetősége. Komoly gondokkal küszködik a Magyarországon, Szentgotthárd környékén élő szlovén kisebbség az egyházi pasztorizáció tekintetében. Nagyon kevés a szlovén anyanyelvű lelkész és pap. Reméljük, hogy ez a szerződés ebben is komoly lépéseket fog tenni.
Örömmel tájékoztatom a Parlamentet, hogy fontos kutatások folynak mind magyar, mind szlovén részről, kölcsönösen olvasásszociológiai vizsgálatokat végeznek, ami mindenképpen az anyanyelvi kultúra megtartásához vezethet akár a szlovén, akár a magyar kisebbség részéről. Vas és Zala megye közgyűlései szinte erejükön felül támogatják a Mura-vidéki magyarság kulturális, oktatási elképzeléseit.
Szent-Iványi István képviselőtársam, a külügyi bizottság előadója már felhívta a figyelmet arra, hogy milyen fontos pontok vannak a szerződés 4. cikkelyében. A szerződés 4. cikkelye az őshonos területen mindkét nyelv egyenlő használatával foglalkozik.
Talán az egyik legfontosabb, a 7. pontban foglalt kérdések, amelyek a határokon átnyúló együttműködési rendszerekről beszélnek. Ezek a gazdasági együttműködési rendszerek nagyon nagy lehetőséget jelentenek, mert mindkét területen – akár Vas és Zala megyében, akár Szlovéniában – nagyon komoly munkaerő- és gazdasági problémákkal küszködnek, és fontos lenne ezt a szerződést tartalommal kitölteni ezen a területen is.
A 10. pontban szintén fontos kérdések merülnek fel, a határátkelőhelyek kérdése. Másfél évvel ezelőtt már megnyílt egy határátkelőhely, a rendszerváltás után, helyesebben két határátkelőhely. Most itt az ideje, hogy megnyíljon Magyarlak és Pártosfalva határátkelőhelye, mely két, magyarok lakta települést kötne össze; az utolsók pedig két szlovén települést kötöttek össze a határ mindkét oldalán. Ez azért is fontos lenne, mert a határátkelőhelyek nem csökkentik, hanem növelik a kisebbségek megtartó erejét, identitásukat, és ezért nagyon fontos, hogy ezeket a határátkelőhelyeket minél hamarabb meg tudjuk nyitni.
Egy gondra hívnám fel a figyelmet, nem is a kisebbségi szerződéssel kapcsolatban, a magyar–szlovén kapcsolatokkal összefüggésben, a magyar–szlovén szabadkereskedelmi megállapodásra, amely igazából öszszekapcsolható a 7. ponttal, tehát a határokon túlnyúló, különböző ági együttműködési szerződésekkel.
(17.00)
Ezek a gazdasági együttműködési lehetőségek igazában véve csak a magyar–szlovén szabadkereskedelmi megállapodás hatálybalépésével tudnák szerepüket betölteni. Ezért nagyon sajnálatosnak tartom, hogy hosszú hónapok óta csúszik az ígért időponttal ellentétben a kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás megkötése. Azt hiszem, a kisebbségi megállapodásokat kiegészítené ez a gazdasági megállapodás, mindenképpen nagyon nagy szerepe lenne akár a magyar–szlovén gazdasági kapcsolatokban, de mindenképpen fontos szerephez juttatná a határ mentén élő kisebbségeket.
Összefoglalásképpen még egyszer elmondom, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége támogatja és megerősítésre ajánlja a magyar–szlovén kisebbségi alapmegállapodást. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť