LAKOS LÁSZLÓ, DR. (MSZP)

Full text search

LAKOS LÁSZLÓ, DR. (MSZP)
LAKOS LÁSZLÓ, DR. (MSZP) Köszönöm a szót, Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt képviselőtársam, Szabó Lukács arra hivatkozva támadja az én állításomat, hogy a megyében, illetve az országban van olyan szövetkezet, ahol 2%-on folyik az üzletrészforgalom. Én a kőröstetétleni szövetkezetre hivatkoztam, egy konkrét szövetkezetre, pontosan azért, mert túlzott mértékben állandóan és ennek az egy körnek a terhére általánosítanak mindig a szövetkezetek átalakulásának gondjai kapcsán.
Engedje meg, hogy elmondjam – ha már kipréselte belőlem –, és ez nem a reklám helye, hogy a kőröstetétleni Árpád Szövetkezet, amelynek én tagja vagyok, igazgatóságának elnöke vagyok, az 1993-as gazdasági évet eredményesen, nyereséges gazdálkodással zárta. A szövetkezeti tagok vagyona nem került felélésre, a szövetkezeti tagok vagyona, ha úgy tetszik, nőtt az elmúlt esztendőben. Szeretném elmondani azt is, hogy amióta a Parlament úgy döntött, a szövetkezeti üzletrészforgalom rendkívül túlzott adóztatását megszünteti, kedvezményeket léptet életbe, azóta a mi szövetkezetünk üzletrészeinek forgalma kedvezően megindult, és 15–35% között névértékhez viszonyított áron több üzletrész elkelt. A szövetkezet segíti is, hogy elsősorban a szövetkezeti tagok, az aktív tagok vásárolják meg az üzletrészt.
Másrészt jelentős eredményt értünk el azzal, hogy a nyugdíjasokat megnyugtattuk. Itt, a Parlamentben is elhangzott propaganda hatására bizony elég nagy volt a bizonytalanság. Amióta azonban megígértük a nyugdíjasoknak, hogyha nem is most azonnal, de amikor nehéz helyzetbe kerülnek, amikor rászorulnak, számíthatnak a szövetkezet segítségére, és az üzletrészük ellenértékét tisztességes áron megkapják, azóta a tagság véleménye alapvetően megváltozott.
Csatlakozok a Glattfelder Béla által elmondottakhoz. A szövetkezeti törvény ilyen formában történő módosítása, ahogy most napirenden szerepel, nem segít ezen a gondon, vagy legalábbis nagyon kicsit segít.
Jobb lenne, ha arról is beszélnénk, hogy amenynyiben az üzletrészek 2%-on vagy akörüli áron elkelnek, annak vajon mi az oka. Mennyire oka az, hogy ilyen nagy a jogbizonytalanság? Hiszen a szövetkezetekről ez a Parlament az elmúlt három esztendőben több mint 10 törvényt fogadott el. Szabó Lukács képviselő úr is elmondta, hogy a Parlamentben ülők többsége sem igazodik el ezek között a törvények között. Akkor hogyan várják el, hogy a tagok eligazodjanak? Mennyire hibás az agrárpolitika, mennyire hibás a mezőgazdaság jövedelemtermelő képességének a hiánya? A szövetkezeti üzletrészek sorsát egy komplex csomag keretében más eszközökkel kell megoldani. Teljesen elfogadhatatlan számunkra és számomra is, amit Szabó Lukács képviselő úr az előző felszólalásában elmondott, hogy ez a szövetkezeti mozgalom nem fogadható el, mert ezt valamikor 59–60-ban erőszakkal hozták létre. Ha jól értettem, azt javaslod, hogy ezeket a szövetkezeteket – hogy úgy mondjam – verjük szét, daraboljuk fel, osszuk fel a vagyont, és ha a tagoknak ezt követően kedvük lesz, akkor ismét szövetkezzenek.
Ez egyszerűen nem működik! Ezt nem lehet megcsinálni! Sokkal inkább szükség lett volna arra, hogy megfelelő agrárpolitika és tisztességes szövetkezeti törvény keretei között lehetőséget és ösztönzést adjunk arra, hogy ezek a szövetkezetek átalakulhassanak a nyugati elveknek minden szempontból megfelelő módon. De erre ez a Parlament nem adott tisztességes törvényi kereteket. Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť