FILLÓ PÁL (MSZP)

Full text search

FILLÓ PÁL (MSZP)
FILLÓ PÁL (MSZP) (A kijelző táblán "Filló Pálvadar" jelenik meg.)
Pálvadar, igen… (A táblán megjelenik a helyes név.)
Tisztelt Ház! Igen tisztelt Képviselőtársaim! Azzal kezdeném, hogy mi, szocialisták úgy gondoljuk, valóban az utolsó pillanatban vagyunk, vagy talán már azon is túl egy kicsivel, hiszen mi már több mint egy esztendeje mondjuk azt, hogy a Szigetköz ügyében valamit tenni kellene.
Azzal valamennyien tisztában vagyunk – és én személy szerint is, úgy is, mint magát környezetvédőnek valló ember, úgy is mint horgász –, hogy az a változás, amely a Szigetközben sajnálatos módon végbement, nagyon-nagyon sok magyar ember szívét keseríti meg. Úgy gondolom, aki valamit tenni akar ebben az országban a környezet védelméért, az mindenképpen támogatni fogja azt, hogy végre már valamilyen intézkedés szülessék ebben az ügyben, mert beszélni már nagyon sokat beszéltünk, de a tettek, sajnos, a mai napig hiányoznak.
Maga az országgyűlési határozat mint műfaj, nem igazán nyerte el a tetszésünket, hiszen úgy gondoljuk, az Országgyűlésnek nem kellene abba beleszólnia, hogy a kormányzati szervek közül melyiknek milyen szerepe legyen ennek az ügynek a lebonyolításában. Úgy gondoljuk, hogy ez a Kormány felelőssége. Nekünk azt a felhatalmazást kell megadnunk a Kormány részére, hogy e kérdésben intézkedjen, és a szükséges döntéseket meghozza.
Ugyanakkor viszont hozzá szeretném még fűzni azt, amely kicsit visszavezet az egész erőművita hosszú évekre nyúló vitáihoz: emlékszem arra, amikor érkeztek hozzánk a jelzések, hogy a szlovákok meg fogják építeni a C variánst. Akkor nagyon sokan azt mondták, hogy ugyan már, kérem, ez itt egy papírtigris, ezzel az üggyel nekünk nem kell foglalkozni, úgysem merik megcsinálni. Most valamennyien tudjuk, hogy a szlovák fél ezt meg merte csinálni. Annál is inkább, mert bármennyire is szeretnénk mi érvényesíteni az érdekeinket, egy dolgot nem szabad elfelejteni, hogy a Duna még mindig Szlovákia felől folyik Magyarországra, és nem megfordítva. Ha ez fordítva lenne, akkor lényegesen kellemesebb helyzetben lennénk.
Ki szeretnék még térni arra a problémára, amelyet e kérdéskör kapcsán illik megemlíteni a Parlamentben. Azt hiszem, az itt ülő képviselőtársaim is tisztában vannak azzal, a szlovák fél részéről elhangzott az is, hogy véglegesíteni fogják a C variánst. S amennyiben véglegesíteni fogják, akkor gyakorlatilag az összes negatív következményt "élvezni" fogjuk nagyon-nagyon hosszú időn keresztül, anélkül hogy ebből a magyar hazának, Magyarországnak a legkisebb előnye lenne.
Éppen ezért mi úgy gondoljuk, hogy nagyon sürgős az intézkedés, minél előbb meg kell tenni. A szakmai részletekbe nem kívánok belefolyni, annál is inkább, mert úgy gondolom, megvannak a kellő szakemberek, akik majd eldöntik, melyik a leginkább elfogadható intézkedés. De úgy tűnik, a Kormány által letett javaslat e tekintetben korrekt, hiszen nem egy végleges, hanem egy időleges megoldásról lenne szó; ugyanakkor a katasztrófahelyzet elhárításában mindenképpen segítene. Ezért mi a magunk részéről támogatni fogjuk. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť