DR. ÁDER JÁNOS

Full text search

DR. ÁDER JÁNOS
DR. ÁDER JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Belügyminiszter Úr! Mint ismeretes, a közelmúltban a Fidesz egy alkalmazottját szabálysértési bírság átváltoztatása céljából, Debrecenben a rendőrség a hajnali órákban állította elő lakásáról.
A konkrét üggyel nem kívánok foglalkozni, ám az eset néhány általános problémára felhívja a figyelmet.
1. Szükség van-e arra, hogy parkolási szabálysértés miatt indult ügyben - a közelmúlt rosszízű emlékét felidézve - a hajnali órákban állítson elő állampolgárokat a rendőrség? Ha miniszter úr nem látja szükségesnek az ilyen intézkedéseket, mit óhajt tenni ezek elkerülésére?
2. A magyar börtönviszonyokat ismerve, amelyekről egy nemzetközi bizottság nemrég mondott lesújtó véleményt - részben épp a túlzsúfoltság miatt -, indokoltnak tartja-e a belügyminiszter úr, hogy szabálysértési bírság átváltoztatására vegyék igénybe a börtönök szabad kapacitásait, amikor bűncselekmény miatt elítélt bűnözőket sem tudnak bevonultatni büntetésük letöltése végett? Ha nem tartja ezt indokoltnak a belügyminiszter úr, mit óhajt tenni a helyzet megváltoztatása érdekében?
3. Magyarország már több mint négy éve aláírta és több mint két éve ratifikálta az európai emberi jogi egyezményt. Nem lehet vitás, hogy a szabálysértési bírság elzárássá történő átváltoztatásának magyar szabályozása nem egyeztethető össze az egyezmény 5. és 6. cikkelyével, amelyek a szabadsághoz és a méltányos eljáráshoz való jogról szólnak. Nem véletlen, hogy Magyarország a 6. cikkely 1. pontja tekintetében fenntartással élt.
Figyelembe véve azt a körülményt, hogy Magyarország európai integrációjának egyik alapfeltétele az emberi jogok minél teljesebb körű elismerése, meddig tartja a jelenlegi magyar szabályokat kielégítőnek a belügyminiszter úr és mit óhajt tenni e kérdés európai normáknak megfelelő rendezése érdekében? Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť