KISS GÁBOR

Full text search

KISS GÁBOR
KISS GÁBOR (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Nemrégen vettem kézhez Aranyosapáti község 133 lakosának hozzám küldött panaszlevelét. Aranyosapáti szaporítja azon települések hosszú sorát, amelyek polgárai - utolsó stációként - választott képviselőktől várnák sérelmük orvoslását. A panasz lényege, hogy a végelszámolással megszüntetett termelőszövetkezet értékesített vagyonából egyetlenegy fillérrel sem részesedtek.
A szövetkezeti törvény 91. § (1) bekezdése egyértelműen kimondja, hogy a tagokat és a nem tag üzletrész-tulajdonosokat csak a hitelezők kielégítése, a végelszámolás befejezése után fennmaradó vagyoni eszközök illetik meg. A végelszámolás időtartama azonban a '91. évi II. törvényben nincs meghatározva. Ez lehetővé teszi a végelszámolás elhúzását, a megmaradt vagyon kevesek általi felélését, a tagok és nem tag üzletrész-tulajdonosok üzletrészének teljes elértéktelenedését.
Aranyosapátiban a tagok - vezetőik sürgetésére - kiléptek a szövetkezetből, ettől kezdve a vagyon feletti rendelkezési joguk megszűnt. Így a folyamatos vagyonvesztésből származó káruk megtérítését senkitől sem várhatják. Levelükben azt írják, hogy egy szűk kör meggazdagodott, a többségnek pedig semmi sem jutott a vagyonból, csak a föld, amit kimértek rájuk - műveljék, ha tudják.
Kérdésem: hol kereshetnek törvényes felülvizsgálatot azok, akiknek se pénzük, se pozíciójuk, se erős képviseletük nincs érdekeik védelmére? (Szórványos taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť