DR. FODOR GÁBOR

Full text search

DR. FODOR GÁBOR
DR. FODOR GÁBOR művelődési és közoktatási miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr! A miniszterelnök úr engem bízott meg, hogy a kormány nevében válaszoljak a képviselő úrnak a televízióval kapcsolatos interpellációjára. Ez a gesztus nyilvánvalóan azt jelzi, hogy bár a Magyar Televízió az előző kormány által hivatkozott 1974-es hírhedt minisztertanácsi rendelet értelmében kormányfelügyelet alatt állt, de ez a kormány a közvetlen beavatkozás, irányítás és ellenőrzés jogát nem kívánja gyakorolni.
Az 1070/1994. évi kormányhatározat a művelődési és közoktatási miniszter hatásköréül szabta a Magyar Televízió és a Magyar Rádió költségvetésével kapcsolatos szervezési, beszámolási, információszolgáltatási és ellenőrzési kötelezettséget és jogot, valamint az igazságügy-miniszterrel közösen felelős vagyok a rádióról és televízióról szóló törvényjavaslat előkészítéséért. Ennyi és nem több tehát a művelődési miniszter hatásköre a közszolgálati médiák vonatkozásában.
A törvény előkészítésével kapcsolatos feladatunknak eleget is tettünk: a médiatörvény-tervezet elkészült, s remélhetőleg a sikeres közigazgatási egyeztetési folyamat eredményeként még ebben az évben a kormány, illetve a parlament elé kerülhet. E törvény véleményem szerint kielégítően fogja szabályozni a hatásköröket, a jogokat és feladatokat, a közszolgálatiság fogalmát, az ebből eredő kötelezettségeket, s lehetőség szerint rendezni fogja az évek óta tartó feszültséget kormány és médiumok között, valamint médiumokon belül.
A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény elfogadásáig tehát csak információszolgáltatási kötelezettségemnek tehetek eleget, hiszen az egész kormány így kívánja felfogni a közszolgálati médiumokkal kapcsolatos hatáskörét.
Képviselő úr kérdéseire az alábbi válaszokat tudom adni:
A Magyar Televíziónál lévő esetleges nyugtalan helyzetért elsősorban a törvény hiánya a felelős. Ezt a helyzetet a mostani kormány elődje mulasztásaként örökölte. A jelenlegi kormány tehát nem - az ön kifejezésével élve - a nyugodt munkára alkalmatlan helyzet előidézéséért, hanem mielőbbi megszüntetéséért felelős, amit a médiatörvény előkészítésével és benyújtásával kívánunk megtenni.
Másodszor: Horváth Ádám elnök úrtól kapott információim alapján a Magyar Televízió vezetőinek fizetése arányaiban megfelel a Duna TV vezetői illetményének, illetve a hasonló, sok milliárddal gazdálkodó intézmények vezetői bérének. Az arányosságokat, illetve aránytalanságokat tehát ehhez a szemponthoz méltányos és igazságos mérni.
Harmadszor pedig: a médiatörvény tervezetét remélhetőleg rövid időn belül előterjesztjük. Addig nem tartom sem okosnak, sem célszerűnek olyan szervezeti és személyi változások meghozatalát, amelyek kész helyzetet teremtenek, viszont a TV felelős vezetői az általuk helyesnek tartott döntéseket meg kell, hogy hozzák. Köszönöm szépen a figyelmüket.
Kérem képviselő úrtól válaszom elfogadását. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť