DR. LAKOS LÁSZLÓ

Full text search

DR. LAKOS LÁSZLÓ
DR. LAKOS LÁSZLÓ földművelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársam! Zala megyében jelenleg a magánerdő-tulajdonosok száma 29 ezer fő. A részaránytulajdonba adással együtt mintegy 25 ezer hektárnak van nevesített vagy bejegyzett tulajdonosa. Ezek az adatok is jelzik, hogy miért nem vált a mai napig minden tulajdonos igazi tulajdonossá az erdejében.
Az említett - csak erdőre vonatkozó - földhivatali bejegyzési igény kielégítése 29 ezer tulajdonos esetében rendkívüli erőfeszítéseket igényel a földhivataltól.
Gondot jelent, hogy sok helyen a részaránytulajdon azért nem került nevesítésre, mert a várható részarány-tulajdonosok nem tudtak megegyezni a területek elosztásában. A kormány és a minisztérium is gyorsította az eljárást, rendeletileg kimondva, hogy a termőföldet az illetékes földrendező bizottság jogosult előzetes használatba adni. A tulajdonos kérelme esetén az erdőfelügyelőségek a földhivatalok által adott ún. széljegyzetet, a földhivatal bizonylatát, amely jelzi, hogy a tulajdonbejegyzés folyamatban van, elfogadják, hogy a tulajdonosok a szabályozott erdőgazdálkodást mihamarabb gyakorolhassák.
Egyetértek azzal, hogy rendelkezési jog nélkül a tulajdon nem ér semmit. Azt azonban mindannyian tudjuk, hogy az erdőtulajdon olyan sajátos gazdálkodást igényel, amelyet csak szakmai előírások keretei között lehet folytatni. Az erdőfelügyelőségek az üzemterv szerinti társult, illetve az egyéni erdőgazdálkodás lehetőségeit vizsgálják. Szakmai kritériumok alapján döntenek és engedélyeznek az össztársadalmi érdekből korlátozott tulajdon, az erdő használatának a mikéntjéről.
A választ megkapta a minisztériumban tett látogatása után, ennek örülök. Az adminisztratív tulajdonba adás folyamatát minden rendelkezésre álló eszközzel fel kívánjuk gyorsítani. Az erdőfelügyelőségek erre vonatkozó intézkedést kaptak, a területi földhivataloknál az erdők tulajdonba adásának folyamatát meggyorsítjuk egyéb, földkimérésre alkalmas intézmények bevonásával is.
A földkiadó és földrendező bizottságokról szóló törvény módosítását ugyanezzel a szándékkal kezdeményeztük.
Mindezek alapján a birtokba adás felgyorsul, és ha az erdőtulajdonosok a törvényi előírásokat betartva ténylegesen felkészülnek az erdővel járó feladatok elvégzésére, önálló vagy társult erdőgazdálkodás keretében, akkor rövidesen gyakorolhatják is a tulajdonosi jogaikat.
Tisztelt Képviselőtársam! Tisztelt Országgyűlés! Kérem, válaszomat szíveskedjenek elfogadni. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť