DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Meglepetéssel hallottam, hogy a vita a meghirdetettnél jó fél órával korábban megkezdődött. Ez általában nem szokás a parlamentben, hiszen az ember egyéb elfoglaltságai miatt úgy időzíti az idejét, hogy pontosan a vita kezdetére érjen ide. Én is így jártam, hiszen OECD-delegációval folytattunk tárgyalást, és pontosan 1/4 6-ra értem ide. Nagyon nehéz így folytatni a vitát, hiszen sem az expozét, sem az előttem szóló képviselők hozzászólását nem hallottam, nagy valószínűséggel ismételni is fogok, nézzék ezt most el nekem, hiszen nem hallhattam az előttem szólókat.
Tehát az előterjesztés a társadalombiztosítás pénzügyi alapjairól szól, és a lényege az, hogy egymilliárd forint értékben a forintleértékelés következtében megnövekvő gyógyszerárak ne terhelődjenek most a lakosságra, hanem árkiegészítést kaphassanak a gyógyszergyárak.
Az előterjesztéssel kapcsolatban több problémánk volt. Legelső problémánk a bizottsági ülésen támadt, amikor ennek az első megoldási javaslata került elénk. Nem kis meglepetéssel vettük tudomásul, hogy a törvény-alkotási szokásainktól eltérően erről a témáról egy külön törvény javaslatát szándékoztak elénk terjeszteni, nem igazán értettük, hogy mit akarjon ez jelenteni. Másrészt az volt a gondunk, hogy az egészségbiztosításnak meghatározatlan összegre és meghatározatlan körben próbáltak felhatalmazást adni összegek átcsoportosítására.
Nem értettük, és nagyon örülünk annak, hogy a bizottsági vitában kifejtett ellenvéleményünk alapján megszületett immár a jogilag és formailag is korrekt előterjesztés, a kormány nyújtotta be a parlamentnek, összegeket és pontos célmeghatározást is tartalmaz.
Azt is el kell még mondanom ezzel kapcsolatban, hogy nehezen érthető, hogy ez a javaslat miért most és miért ilyen gyors tempóban került a parlament elé, hiszen a forintleértékelés - a 8 százalékos forintleértékelés - tudomásom szerint augusztusban volt, és azóta néhány hónap eltelt, tehát lett volna idő arra, hogy ezt a javaslatot sokkal alaposabb előkészítéssel juttassák a parlament elé.
A harmadik kérdés az, hogy honnan származik ez az egymilliárd forint, hiszen valóban egyetérthetünk azzal, hogy a lakosságot ne terheljük áremelkedéssel. Különösen értjük ezt egy önkormányzati választás előtt egy hónappal, értjük ezt a szándékot, de ugyanakkor azt is tudnunk kellene, hogy miből származik ez az egymilliárd forintos többlet. Hiszen a társadalombiztosítás gyógy-szertámogatási kerete már most túl van a meghatározott, a költségvetésében meghatározott összegen. Tehát ez az egymilliárd forint többlettámogatás, ezt tudomásul kell vennünk, nagy valószínűséggel a társadalombiztosítás, az egészségbiztosítási pénztár deficitjét fogja növelni, és azt is tudomásul kell vennünk, hogy ezt is valakinek ki kell fizetni. Nagy valószínűséggel az állami költségvetésből, tehát adóbevételekből. Azt az illúziót ne táplálja senki, hogy ez a teher nem fog a lakossághoz visszajutni, csak az arányok lesznek mások.
Mindenesetre mostani formájában az előterjesztés jogilag, megfogalmazásában már megfelel az általunk megszabott követelményeknek. Bár a szavazásnál tartózkodni fogunk, hiszen a kormány felelőssége, hogy ezeket a kérdéseket milyen formában oldja meg, mégis örülünk annak, hogy ellenzékiként el tudtuk azt érni, hogy ilyen változáson menjen át egy előterjesztés.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MDF padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť