NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A Fidesz véleményét ismertetném röviden az előttünk fekvő törvényjavaslattal kapcsolatban. Szeretném előre jelezni, hogy teljes mértékben támogatásunkról tudjuk biztosítani az előterjesztőt, és a hatpárti egyetértés ebben a kérdésben számunkra egy nagyon pozitív fejlemény.
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról általában szeretném elmondani, hogy nagyon fontos jogintézménynek tartjuk, amelyet az elmúlt év során fogadott el a magyar parlament, ezzel is egy kicsit ékesebbé téve azt az alkotmányjogi karácsonyfát, amelyet az elmúlt években díszítettünk, és meggyőződésünk, hogy ennek egy eléggé ékes eleme az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.
Olyan intézményről van szó, amely - mint itt az előttem szóló vázolta - kellő történeti mélységben Nyugat-Európában elterjedt, és alapvetően az elmúlt időszakban a Nyugat-Európában bekövetkezett emberi jogi fejlődésnek, emberi jogi öntudatosodásnak az eredményeként vált ennyire elfogadottá. Az állampolgári jogok ország-gyűlési biztosa egy emberarcú intézmény, amelyhez az állampolgárok közvetlenül fordulhatnak, és képes arra, hogy mintegy átíveljen a bürokrácia feje fölött az állampolgári jogok biztosának a tevékenysége; kivizsgáljon, eljárjon, kezdeményezzen olyan alapvető emberi jogi kérdésekben, amelyek érintik mind a politikai, mind a nem politikai alapvető jogokat.
Szeretném jelezni, hogy a Fidesz ebben a kérdésben támogatólag tud fellépni az alkotmánymódosítás területén. Ezen kívül egyelőre egy kérdésben gondoljuk, hogy a hatpárti egyetértés indokolja, hogy megtörténjen az alkotmánymódosítás: az alkotmánybírák létszámára vonatkozóan. Ugyanakkor az alkotmánymódosításokkal kapcsolatban szeretnénk ezen a ponton is figyelmeztetni a Házat, s kérjük önöket, hogy csínján bánjanak ezzel az eszközzel, mert - mint ahogy mutatta az önkormányzati törvénycsomaggal kapcsolatos kérdéskör - könnyen előfordulhat, hogy ha az alkotmánymódosításoknak nem tudunk gátat szabni, akkor a magyar politika végletesen ketté fog hasadni.
Amennyire pozitív élménye volt az elmúlt parlamentnek az országgyűlési biztos egyöntetű támogatása, annyira negatív élményünk volt az, hogy két biztosnak a személyével kapcsolatban felemásra sikeredtek az egyeztetések. Az egész közvélemény előtt, de alapvetően ezen két személy előtt csúnyán leszerepelt annak idején a magyar parlament. Mi a magunk részéről kívánjuk és igényeljük, lehetségesnek tartjuk a személyi egyeztetést mind a három szóban forgó országgyűlési biztos vonatkozásában.
Értékeljük a minisztériumnak azt az önmegtartóztatását, amelyet ez a törvényjavaslat tartalmaz, hiszen előzetesen egy sokkal alaposabb, összeférhetetlenségre is kiterjedő módosítást kívántak a Ház elé hozni, de ennél egy lényegesen szűkebbet hoztak. Értékeljük ezt a gesztust, hiszen majd látván ennek az intézménynek a működőképességét, kell megalkotni azokat a kiegészítő szabályokat, amelyek akkor minden bizonnyal nélkülözhetetlenek lesznek.
Támogatjuk azt is, hogy egységes hivatali szerkezetben működjenek az országgyűlési biztosok. Azért tűnik ez fontosnak, mert részben az elmúlt időszakban láthattuk, hogy a házelnöktől kezdődően az alkotmányügyi bizottság és az emberi jogi bizottság elnökéig számtalan széttagolt, kvázi országgyűlési biztos működött a parlamentben, akiket az állampolgárok ostromoltak különféle kérésekkel, és nem volt egységes rálátásunk ezekre az ügyekre. Az állampolgári jogok biztosainak minden bizonnyal azért az elkövetkezendő időszakban is lesz területátfedése, és ennek a kezelésére egy nagyon racionális megoldásnak tűnik az egységes hivatal. Itt most nem is szóltunk arról, hogy ínséges időkben egy költségkímélő megoldás, hiszen a bürokrácia burjánzásra hajlamos - jó ennek elejét venni minél hamarabb.
Az az alkotmánymódosítás, amiről itt szó van, talán mindenki tudja, hogy a kisebbségi biztos esetében egy úgynevezett kollektív biztosi intézményt próbál kiiktatni és egy egyszemélyi intézménnyé változtatni. Ennek a kollektív biztosi intézménynek a létrejöttét az indokolta annak idején, hogy nem sikerült megoldani a kisebbségeknek a parlamenti képviseletét és egy öszvér intézményt hoztunk létre: parlamenti képviselet nincs, de akkor van kollektív biztos. Hogy aztán ez a kollektív biztos hogy fog működni, erre vonatkozóan már senkinek az égvilágon semmilyen elképzelése nem volt. Itt az ideje, hogy az alkotmányban is megtörténjen ez a módosítás, ami egyébként a kisebbségi törvény esetében tavaly kora nyáron már megtörtént.
Jelezni szeretném azonban - mint ahogy a hét végén Göncz Árpád köztársasági elnök úr a kisebbségi képviselettel kapcsolatban jelezte -, hogy egy dolog a képviselet, és egy másik dolog a kisebbségi biztosnak az ügye.
Hangsúlyoznám, hogy van a kisebbségi törvény módosításának egy nagyon pozitív eleme, és ez már a kisebbségi törvény megalkotása idején is felmerült, hogy az ombudsmanoknak, a biztosoknak a személyével kapcsolatban a kisebbségi szervezetek véleményezési joggal rendelkezhessenek, mielőtt a köztársasági elnök beterjeszti a Ház elé. Ez egy kollektív jog. És az, hogy ha a magyarországi kisebbségeknek a jogai sorában gyarapodnak a kollektív jogok, az azt hiszem, mindannyiunkat örömmel tölt el.
Az egész csomaggal kapcsolatban egyetlenegy fenntartásunk van, amely azonban nem akadályoz meg bennünket abban, hogy támogassuk a javaslatot, ez pedig a mulasztásos alkotmánysértés feloldásának a módja. Ugyanis - tudják, tisztelt képviselőtársaim - több mint egy éve mulasztásos alkotmánysértésben van a Ház, hiszen tavaly novemberben már meg kellett volna választani az állampolgári jogok országgyűlési biztosát. Nem tudtuk megválasztani, és erre jön a javaslat, hogy akkor iktassuk ki a határidőt. Én azt hiszem, hogy a határidőnek van értelme egy törvény záró rendelkezései között, és nem úgy lehet egy ilyen konfliktust feloldani, ha kiiktatjuk csak a határidőt, mert gyakorlatilag most akkor megint egy olyan nyitott helyzet elé kerülünk, hogy nem tudjuk, hogy mikor lesznek megválasztva ezek a biztosok.
(17.30)
És valóban nagyon sokan várjuk, hogy ez az intézmény beinduljon. Minden bizonnyal egy érdekes színfoltja lesz a Ház működésének, mert itt majd ülni fog az állampolgári jogok három országgyűlési biztosa. De hogy az év végére sikerül-e megválasztani ezeket a személyeket, hát, mint ahogy egyes ígéretek elhangzottak a minisztérium részéről, azzal kapcsolatban szolid kételyeimnek hadd adjak most hangot. És hogy mikor lesznek megválasztva ezek az illetők abban az esetben, hogyha nem módosítjuk a határidőt, hanem kiiktatjuk, azt azt hiszem, nem tudjuk, holott szeretnénk tudni.
Összegzésképpen hadd fejezzem ki még egyszer örömömet, hogy egy ilyen dísszel ékesedik a magyar alkotmányjogi karácsonyfa, és szeretnék gratulálni a hat pártnak, hogy sikerült ebben a kérdésben végre egyetérteni. Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť