PÁL LÁSZLÓ

Full text search

PÁL LÁSZLÓ
PÁL LÁSZLÓ ipari és kereskedelmi miniszter: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslathoz módosító javaslat nem érkezett, könnyű helyzetben vagyok tehát, mert a felszólalásokból egyértelműen kitűnt, hogy a javaslatban foglaltakkal kapcsolatban egyetértés alakult ki a Házban.
A hozzászólások bebizonyították, hogy indokolt a külkereskedelmi szabályok megkerülésével az apport címén történő árubehozatal korlátozása. Az ilyen jellegű árubehozatal, amellett, hogy fellazítja a külkereskedelmi rendszert, bizonyos területeken kifejezetten káros, például azokban az esetekben, amikor a nemzetközi szabályoknak is megfelelő piacvédelmi döntésekkel védett iparágak által előállított termékeket apport címén hozták be az országba. Az ilyen címen történő árubehozatal korlátozásával kapcsolatban Bogár László képviselő úr - aki az MDF nevében szólt hozzá - kifejezte ugyan egyetértését, de azt az aggályát is, hogy ez a korlátozó intézkedés esetleg kedvezőtlen üzenet lehet a potenciális és lényeges külföldi beruházók számára.
Megvallom, ez az aggály a minisztériumban is felmerült, azonban úgy tűnik, hogy az aggály nem megalapozott.
(17.30)
Az intézkedéssel kapcsolatban számos nemzetközi érdekeltségű szervezet, többek között a Joint Venture Szövetség véleményét is kikértük, és semmiféle kifogást nem emeltek az elképzeléseinkkel szemben. A magyarázat elég nyilvánvaló. A potenciális és a már itt lévő külföldi beruházók túlnyomó része bizonyára még nem is gondolt arra, hogy az apport szabályok alapján az importszabályozás kijátszásával hozzon be az országba árucikkeket értékesítés céljából. Ezért nem emelnek kifogást az ilyen lehetőség korlátozásával szemben, sőt az is lehet, hogy kifejezetten támogatják, részben, mert az ilyen manipulációkkal az ő belföldön előállított vagy szabályosan importált termékeivel szemben támasztanak tisztességtelen versenyt.
Azért is örülhetnek a tisztességes partnerek, mert a kérdéses és ilyen manipulációk alkalmasak lehetnek arra, hogy indokolatlanul keltsék a beruházók rossz hírét Magyarországon.
Véleményünk szerint ez a korlátozó intézkedés semmiféle érzékelhető ellenérzést tehát a potenciális és itthon működő külföldi beruházókban nem keltett.
A konvertibilis devizára átváltható forintösszegek befektetésével kapcsolatos lehetőségek a mi véleményünk szerint tovább fogják ugyanakkor erősíteni azt a képet, amely Magyarországról az elmúlt években kialakult, azt a lehetőséget, hogy az itthoni befektetések biztonságosak, megfelelően profitabilisak, s a Magyar Köztársaság a befektetések ösztönzését a továbbiakban is elő kívánja segíteni.
A külföldiek tulajdonában lévő kárpótlási jegyek felhasználásának az a szabályozása, amelyre javaslatot tettünk a törvényben, szerintünk a mélyen árfolyamon alul történő spekulációs célú felvásárlásokat fogja korlátozni. Ez az ország egészének és többek között az eredeti kárpótoltaknak is kárt okozott volna. Ezért tehát általános támogatásban részesült a javaslat.
Úgy véljük, hogy a hozzászólók az említett rendelkezések beiktatásával minden tekintetben egyetértettek, ezért javasoljuk, hogy a törvényjavaslatot a parlament szavazza meg. Kérem képviselőtársaimat, hogy előterjesztésünket fogadják el. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť