DR. VASTAGH PÁL

Full text search

DR. VASTAGH PÁL
DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon röviden kívánok élni a zárszó adta lehetőséggel.
Elsősorban szeretném megköszönni mindannyiuknak, az Országgyűlés egészének azt az egyetértő támogatást, amiben a törvényjavaslat részesült. Ez a támogatás egy nagyon biztató konszenzust jelent, és bízom abban, hogy ez a konszenzus kiterjed majd arra a helyzetre is, amikor a biztosok megválasztására kerül sor.
A javasolt módosítások megteremtik annak lehetőségét, hogy egyszerre kerüljön sor az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, annak helyettese, az adatvédelmi biztos, valamint a nemzetiségi biztos személyének megválasztására. Bízom abban, hogy a köztársasági elnök úr mihamarabb jelölteket állít az Országgyűlés elé, és a döntés mihamarabb megszületik.
A vitában elhangzottakkal kapcsolatosan csak arra szeretnék reflektálni, midőn szóvá tette képviselőtársam azt, hogy a törvényjavaslat a módosítások sorából kiiktatta a megválasztásra szóló határidő megjelölését. Ennek kapcsán szeretném elmondani, hogy nem a törvényben foglalt határidők jelentenek e tekintetben garanciát, hanem a politikai egyetértés.
(17.20)
Bízom abban, hogy ez a politikai egyetértés a továbbiakban is fennáll. Számos olyan példát lehet felsorolni alkotmánybírósági határozatoktól kezdve, amelyek bizonyos jogalkotási feladat megoldására határidőt jelöltek meg, mégsem tudott élni ezzel az Országgyűlés. Bízom abban, hogy most ugyan nem jelöltünk meg határidőt, de a politikai egyetértés zálogát jelenti annak, hogy a biztosok megválasztására még ebben az esztendőben sor kerüljön. Ez egyébként a kormányzat feltétlen törekvése, ezért szorgalmaztuk a törvényjavaslat, illetve az alkotmánymódosítás benyújtását.
Végezetül, tisztelt Ház, arra szeretném felhívni szíves figyelmüket, amit a nemzetközi ombudsman-intézet igazgatóhelyettese, egy osztrák jogász-professzor, Viktor Brick úr mondott a '90-es évek elején egy Magyarországon megtartott konferencián: az ombudsman intézménye nem arra szolgál, hogy más jogvédő intézményeket pótoljon, hiszen a jogvédelemből soha nem elég egy országban. Bízom abban, hogy a későbbiekben megválasztásra kerülő ombudsmanok szakmai tekintélyükkel, a nyilvánosság erejével együttesen képesek lesznek arra, hogy ezt a feladatot maradéktalanul betöltsék.
Még egyszer köszönöm, hogy támogatták a törvényjavaslatot és kérem, hogy azt szavazataikkal erősítsék meg. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť