DR. ISÉPY TAMÁS

Full text search

DR. ISÉPY TAMÁS
DR. ISÉPY TAMÁS, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság alelnöke: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Csak nagyon röviden a tényállás azok számára, akiknek figyelmét elkerülte a mentelmi bizottság írásbeli jelentése.
Dr. Torgyán József, a Független Kisgazdapárt országos elnöke 1994. május 14-én Téten választási nagygyűlést tartott, és beszédében utalt arra, hogy ők annak idején önként léptek ki a koalícióból, mert a népért és nem a bársonyszékért politizálnak. Az ülésen jelen volt Bogárdi Zoltán MDF-es képviselő is, aki felszólalt, és dr. Torgyán Józsefre a következő kijelentést tette:
(17.50)
"Ön nem azért nem lett miniszter, mert ön nem akarta, hanem mert Antall József miniszterelnök kijelentette: amíg ő a miniszterelnök, addig az olyan III/III-as ügynök, mint ön, nem lehet a kormány tagja." (Zaj.)
Az idézett kijelentés miatt dr. Torgyán József képviselő úr nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétsége miatt tett a Győri Városi Bíróság előtt feljelentést, és az említett városi bíróság a mentelmi ügyben történő állásfoglalás céljából kereste meg az Országgyűlés elnökét. A mentelmi bizottság egyhangú határozattal dr. Bogárdi Zoltán mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűléshez.
Engedjék meg, hogy a határozati javaslat indokolásaként csupán néhány mondat erejéig utaljak arra, hogy a mentelmi bizottság eddigi működése során olyan egyértelmű gyakorlat kialakítására törekedett, amely szerint hatásköre csupán az indítvány elbírálására terjed ki, a büntetőeljárás felülbírálatára azonban nem. Tehát nem jogosult vizsgálni, hogy a megkeresésben megjelölt cselekmény bűncselekmény-e vagy sem, a nyomozati adatok, a vádirat vagy a magánindítvány megalapozott-e vagy sem, csupán egyet jogosult vizsgálni, hogy az eljárás politikai vagy egyéb indítékból nem zaklató jellegű-e, és nem veszélyezteti-e a képviselői tevékenység zavartalanságát, s az Országgyűlés munkáját.
A mentelmi bizottság éppen a mentelmi ügyekben a korábbi Országgyűlés által hozott és bírált határozatok miatt szeretné tudatosítani, hogy a mentelmi jog nem privilégium, nem büntethetőséget kizáró ok, és nem lehet olyan bástya, ami mögül a mentelmi joggal védett képviselő nyugodtan tüzelhet, őt viszont nem érheti találat, és sértetlen marad.
A mentelmi bizottság eddig tizenkét mentelmi ügyben terjesztett be a kialakult gyakorlatot tükröző határozati javaslatot, tizenegy elnyerte az Országgyűlés tetszését, a javaslatot jelentős többséggel megerősítették. A törekvés csupán az elmúlt kedden, a tizenkettedik javaslatnál kapott gellert.
Éppen ezért ki kell térnem a két mentelmi ügy közötti két hasonlóságra és két különbségre. A hasonlóság a két ügy között abban jelentkezik, hogy a magánvádlók által sérelmezett és a bizalom aláásására alkalmas tényállítások egy választási kampány során hangzottak el a küzdelemben ugyancsak résztvevő másik társadalmi szervezetre, illetve pártelnökre. Hasonlóság mutatkozik abban, hogy a mentelmi bizottság mindkét ügyben egyhangú határozattal a mentelmi jog felfüggesztését javasolta.
Különbözik viszont a két ügy abban, hogy a magánvád tárgyául szolgáló cselekmény időpontjában, azaz 1993-ban Schalkhammer Antal képviselő úr nem volt képviselő. Sőt, a parlament keddi plenáris ülésén tett nyilatkozatával ellentétben a tárgyalás kitűzésekor sem volt még képviselő, míg dr. Bogárdi Zoltán igen. Különbség jelentkezik abban, hogy Schalkhammer Antal kifejezetten kérte, hogy a mentelmi bizottság ne javasolja mentelmi jogának felfüggesztését, mert ez a két szakszervezet közötti nyugvópontra jutott vitát felélesztené, míg dr. Bogárdi Zoltán kifejezetten kérte mentelmi joga felfüggesztését azzal, hogy az ügy elbírálása a bíróságra tartozik, és az esetleges büntetőjogi felelősség alól nem kíván szabadulni.
A mentelmi bizottság szeretné, ha e döntések függetlenek maradnának egy adott párthoztartozástól vagy bármilyen érzelmi kötődéstől, és ezért a kialakított gyakorlata változatlan folytatása jegyében javasolja dr. Bogárdi Zoltán mentelmi jogának felfüggesztését. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť