DR. OROSZ SÁNDOR

Full text search

DR. OROSZ SÁNDOR
DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm, elnök asszony! Nagyon röviden, mert nem szeretném veszélyeztetni a mai általános vita lezárását.
Úgy gondolom, hogy a hatpárti erőltetése nem a parlament kérdése. Vannak ügyek, amelyek nagyságrendjüknél fogva követelik ezt. A szövetkezeti ügy ilyen. Úgy gondolom, hogy a szövetkezeti törvény jelzett és a kormányprogramban is megfogalmazott átfogó módosítása során szükség lesz ezekre az egyeztetésekre.
A másik, hogy nemzetközileg ugyan elfogadható az a szövetkezeti törvény, mint jogalkotási produktum, amelynek a módosítása most napirenden van, ugyanakkor abban életidegen, testidegen, szövetkezetidegen elemek is vannak. Úgy gondolom, ez nem a mai vita tárgya. Ami még ehhez a mostani hozzászóláshoz tartozik, hogy voltak-e Magyarországon szövetkezetek 1989-ben. Egy kicsit hasonlatos a kérdés ahhoz, mint amit feltettek 1949-ben és feltettek többször, hogy voltak-e szövetkezetek. Magyarországon 1945-ben a kereskedelmi törvénycikk - meglehetősen polgári termékről van szó -, tehát a kereskedelmi törvénycikk alapján alakultak számosan szövetkezetek. Ezen szövetkezetek ugyan a későbbi politika által álszövetkezetté minősítetten, de tovább éltek, alkalmazkodtak, kénytelenek voltak időnként még kolhoz vonásokat is felvenni, tehát ilyen szövetkezet is volt.
(10.50)
Ezeket a szövetkezeteket, amelyek az előbb említett ismérveket felmutatták, ugyanúgy kolhoznak, álszövetkezetnek minősítette - mondjuk - az éppen 1990-ben hatalomra kerültek nagy többsége. Úgy gondolom tehát, hogy valóban nem a múlton kellene rágódni, hanem most ezt a törvénymódosítást a maga helyén kezelni és az új szövetkezeti törvény érdekében majdan tényleg együttesen, közösen fellépni. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť