BARKÓCZY GELLÉRT

Full text search

BARKÓCZY GELLÉRT
BARKÓCZY GELLÉRT (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Interpellációs kérdésem célja a magyar mezőgazdaság egyik fő ágazata, az állattenyésztés gyors fellendítése, ezen belül a sertés- és a szarvasmarha-tenyésztés állományát értem.
Elöljáróban szeretném elmondani, hogy nagyra értékelem a minisztériumnak azt a támogatást, amelyet a genetikai jó tulajdonságok fejlesztésére ad a tenyésztőnek, de megítélésem szerint - megmondom őszintén - ez kevés, lassú és nagyon bonyolult támogatás. Nagyon sokan nem is tudják, hogy egyáltalán van ilyen fejlesztés. Nincs az újrakezdőnek manapság készpénze - 25-30 ezer forint - egy anyakocáért, vagy 70 vagy 100 ezer forint egy vemhesüszőre. Így nem fog fellendülni a magyar állattenyésztés.
Mi azt javasoljuk a minisztériumnak, hogy hirdessék meg a kocasüldő akciót, mégpedig úgy, hogy előlegezzék meg a kocasüldőt a gazdának, hogy szaporulatából adja majd vissza mint kész hízót abban a súlyban, amelyben a tenyészállatot megkapta. Meg vagyok róla győződve, hogy így másfél-két év alatt felszaporodik a sertésállomány, persze csak akkor, ha megfelelő, gazdaságos tenyésztést tud biztosítani a tisztelt minisztérium, így tisztességes haszonra tud szert tenni majd a gazda.
Ugyanígy a szarvasmarha-állományt is fel kellene fejleszteni. Sajnos itt hat-hét év is kell a felfejlesztésre, hogy megfelelő létszámszintre kerüljön úgy, ahogy a háború előtti időben volt. Az optimális - úgy tanultuk -, hogy minden második vagy harmadik föld után egy számosállat kelljen.
Valamikor úgy volt, hogy a magyar mezőgazdaság Kelet-Európa éléskamrája volt. Most sajnos szégyenszemre behozatalra van szükség sertés- és marhahúsból. Tudom, hogy ez nem az ön hibája, hanem az előző kormányoké. Sajnos, volt rá példa, hogy a tenyésztett, felnevelt állatokat nem vitték el, rajtunk hagyták, és a kedv odavan. Manapság egész községekben nem lehet találni anyadisznót, nincsen utánpótlás.
A drága pénzen megépült istállók, ólak üresen, kihasználatlanul állnak, a vihar és a rablók szedik széjjel ezeket. Nagyon sokan itt lettek munkanélküliek. Továbbá a gyönyörű legelők és édesfüvek nincsenek legeltetve...

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť