IZSÓ MIHÁLY

Full text search

IZSÓ MIHÁLY
IZSÓ MIHÁLY (FKGP): Igen tisztelt Elnök Asszony! Igen tisztelt Képviselőtársak! Miniszter Úr! Miniszter úr, tekintettel arra, hogy az interpellációm terjedelme jóval több mint három perc, ezért előre is engedelmet kérek, hogy az interpellációból csak rövidebb idézeteket soroljak föl, tekintettel arra, hogy szeretnék végére érni, hogy ne legyek leállítva.
Igen súlyosnak tartom azt a gazdasági érzéketlenséget, amelynek ellenkezőjére a kormány sokszor hivatkozik. A mai napig ugyanis nem ismerek a vízlépcsőrendszerre vonatkozó minden részletre kiterjedő környezetvédelmi, hajózási stb. költséghaszonelemzést, mint amelyet a kormány az expó leállítására készített.
(15.50)
Az Állami Számvevőszék jelentése alapján 1990. évi áron a területen 35 milliárd forintnak megfelelő érték keletkezett, és a mű elérte az 55-60 százalékos készültséget. A mű, befejezése esetén, méretezése alapján ötven év alatt 90 milliárd kilowattóra villamosenergiát állíthatott volna elő, amely 20 millió tonna olajnak, azaz mintegy 100 milliárd forint beruházási értéknek felel meg.
Véleményem szerint - az ország teherbíró képességét figyelembe véve -, ha másként nem, az eddig elvégzett munka és a Duna energiakészletének bizonyos időre való koncesszióba adásával, állami pénzek bevonása nélkül, rombolás helyett hasznosítani lehetne. Súlyosnak tartom a távlati elképzelések hiányát, különös tekintettel a tizenöt-húsz év múlva jelentkező öntözővízigényre és az ahhoz kapcsolódó tározásokra, aminek hasznossága az előzőleg említett 100 milliárd forintnál is nagyobb.
Jónak tartok egy olyan programot, amelyik két-három évre felfüggesztené a gát bontását, s az ezen időre tervezett bontási keretet áttéve más költségvetési helyre, ebből az elmaradott térségek infrastruktúráját pótolná, majd a hitelből visszafolyó összegből elvégezné a jelenlegi vagy esetleg jövőbeni bontási, illetve építési munkát. Megjegyzem, ha a víz időközbeni rombolása elvinné is a gátat, csak a bontás nagysága csökkenne.
Kérdésem:
Kérem a miniszter urat, hogy mutassa be a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszerre vonatkozó költség-haszonelemzést, és mondja el, hogy ebben az anyagban hogyan vették figyelembe a művel termelhető villamosenergia értékét. Szakmai és társadalmi körök bevonásával tervez-e a kormány...

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť