DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Igen tisztelt Képviselőtársaim! Országosan ismert - nemcsak országos jelentőségű - kérdésben a Dabas-sári iskolaügyben kértem szót, a november 14-i Művelődési és Közoktatási Minisztérium vezető tisztségviselője által tett valótlan nyilatkozattal kapcsolatban.
Mielőtt ennek lényegére rátérnék, nagyon röviden, van ennek a kérdésnek egy egyházi vonzata és vannak pénzügyi vonzatai is. Az egyházi vonzatát illetően arra kell rámutatnom, ne csodálkozzanak azon, hogy a Független Kisgazdapárt különös érzékenységet tanúsít ezen a területen. Hiszen hogyha elkezdik az egyházi iskolákat és rajtuk keresztül az egyházakat támadni, ez kezdetben csak ilyen iskolaügy-jellegű formában jelenik meg. De mint ahogy Mindszenty hercegprímás, bíboros érseknek a könyvéből tudjuk, ezt követik azok a súlyos, jogállamiság-ellenes támadások, amelyek már Mindszenty hercegprímás esetében is úgy jelentkeztek, hogy először az egyházi iskolákat támadták, majd elkezdték támadni az abban tanulókat, házkutatásokat rendeltek el a diákoknál, és követték mindazok az atrocitások, amelyek végül is páter Kis Szaléz meggyilkolásához vezettek, aki - amint köztudott - ferences rendi szerzetes, de kisgazda politikus is volt.
Nos, a Dabas-sári ügyben az történt, hogy november 14-én a minisztérium egyik vezetője kijelentette: nem akarja a Dabas-sári önkormányzat a meglévő egyházi iskola mellett az állami iskola megfelelő tanteremmel való ellátását, ezért hiába adnának ők 80 milliót, de az önkormányzat ezt nem veszi igénybe. Hát, kérem, a minisztériumnak ez a kijelentése tudatosan valótlan, ugyanis az önkormányzat mindig is törekedett arra, hogy ezt az áldatlan állapotot megoldja, hiszen sem az önkormányzati vezetők, sem az egyházi iskolában tanulók, sem az állami iskolában tanulóknak ez az állapot nem elfogadható. Az önkormányzat október 26-án - a vezetői kijelentés november 4-én történt - elfogadta, hogy 24 millió forintot ad a céltámogatás kapcsán felépítendő bővítésre, emelet-ráépítésre. És végül is ehhez a 24 millióhoz adott volna még 80 milliót az állam. November 17-ére elkészültek a tervek, és talán ezekben a napokban már beadásra is került a céltámogatás kiutalása iránti kérelem.
Akkor, amikor ezt a kérdést felvetem, kénytelen vagyok arra utalni, hogy a közelmúltban történt itt a Művelődési és Közoktatási Minisztérium részéről tízmilliárdos tévedés. A Pénzügyminisztérium részéről rátettek egy lapáttal; ott volt egy 50 milliárdos tévedés - ugye, a külkereskedelmi mérleget illetően kívánok utalni erre az 50 milliárdos tévedésre. És ezen tévedésekkel szemben ott áll ez a 80 milliós tétel, ami már nem egyszerűen tévedés, hanem tudatos félrevezetése a társadalomnak, az országnak, az egyházi iskolák elleni hangulatkeltés.
Kérem, én nem az egyházi iskolákat féltem. Mert nagyon jól emlékszem arra az időre, amikor a kommunisták az egyházi iskolákat szétverték, de annyit fenntartottak maguknak, hogy a gyerekeiket tudják hol taníttatni. De én úgy gondolom, megengedhetetlen ez a stílus, a közvélemény rendszeres félrevezetése. És én emiatt kértem szót, és tiltakozom azért, hogy az önkormányzat tisztességes törekvéseit ilyen módon igyekszik a minisztérium vezetése valótlan színben feltüntetni.
Köszönöm a türelmüket. Köszönöm különösen önnek (A képviselő úr az elnök asszonyhoz fordul.) a tíz másodperc túllépés szó nélkül hagyását. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť