TIRTS TAMÁS

Full text search

TIRTS TAMÁS
TIRTS TAMÁS (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. Bár a Fidesz ideje a kétpercesek miatt eléggé elszaladt, én mint az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság tagja, szintén ahhoz a területhez készültem hozzászólni, és fogok röviden most, illetve a részletes vitában majd egy kicsit hosszabban, amelyik ezt a három területet öleli fel; illetve ebből kifejezetten kettővel szeretnék foglalkozni. Rövidebben az egyházi támogatásokkal és egy kicsit hosszabban - mert problematikusnak látom és azt hiszem, hogy itt még van mit javítani - a hazai kisebbségek vonatkozásában.
Megállapítható az, hogy az egyházak támogatásának pénzügyi pozíciója, mondjuk, a költségvetés egészét tekintve, lényegesen nem romlik. Ugyanakkor én azt remélem, hogy az egyházi ingatlanok átadása miatt az önkormányzatok számára félretett pénz - tehát az a négymilliárd forint, ami most a költségvetésbe be van állítva -, nemcsak az önkormányzati választási kampánynak szól. Tehát ilyen formában hosszú távon is komolyan gondolja a szocialista párt azt az ígéretét, amit a választások előtt az egyházak felé tett. Bár ennek némileg ellentmondani látszik egy olyan kormányrendelet - november 2-ai kormányrendelet -, amiben Horn Gyula miniszterelnök úr a művelődési tárcát kéri fel arra, hogy az egyeztető bizottságok által összeállított jegyzékeket vizsgálják felül, és a jövőre vonatkozólag bizonyos átsorolásokat tegyenek meg, illetve ez ügyben hatpárti egyeztetést kezdeményezzen a minisztérium. Én magam is, illetve a Fidesz is részt vett egy ilyen hatpárti egyeztetésen, de a Művelődési Minisztérium részéről a teljes koncepciótlansággal találkoztunk; úgyhogy egyelőre nem látom azt, hogy itt milyen irányba mennek majd jövőre a dolgok.
Ennél sokkal súlyosabb a helyzet a hazai kisebbségek vonatkozásában, tisztelt Ház, és ez megér talán egy pár szót.
A '95-ös költségvetésben a hazai kisebbségek anyagi biztosítékot nem látnak. Különösen súlyos a probléma abban az összefüggésben - pontosan a Háznak az önkormányzati törvénymódosítás kapcsán elfogadott javaslata szerint -, hogy a mostani önkormányzati választáson kisebbségi önkormányzatok fognak létrejönni; talán nem tudják, hogy 791 ilyen kezdeményezés van, több mint 600 településen éltek ezzel a joggal. Nagy valószínűség szerint, ezeknek egy nagy részén létre fognak jönni ezek a kisebbségi önkormányzatok.
A probléma abban áll, hogy a költségvetés nem készült fel erre a helyzetre, és igazából nincs elkülönítve az eddig is működő kisebbségi egyesületek, civil szervezetek részére egy támogatás, a helyi kisebbségi önkormányzatoknak egy támogatás. Ráadásul a probléma növekedni fog azzal, hogy valószínűleg jövő tavasszal, a helyi kisebbségi önkormányzatok megalakulása után belső elektori választásokkal fel fognak állni a most már teljes mértékben új és legitim országos kisebbségi szervezetek. Mindezekre a feladatokra összesen 550 millió forint van egyfelől beállítva, amit tulajdonképpen a kisebbségi közalapítvány tekintetében ír elő a költségvetés. Másfelől egy kisebbségi kompenzációs keret tekintetében 320 millió forint az, amit szóbeli egyeztetésen a kormány képviselői a hazai kisebbségek - így a Kisebbségi Kerekasztal - számára is meg tudott ígérni.
Ezek a nagyságrendek is mutatják, hogy az előttünk álló feladat, illetve az a helyzet, amibe az Országgyűlés belemotorozta magát - hiszen most már az önkormányzati rendszerünk ki fog alakulni, a kisebbségi önkormányzatokkal együtt -, ezek a támogatások, előre lehet látni, hogy nem elégségesek.
Összességében azt is el lehet mondani, hogy a hazai kisebbségek 1991-ben reálértékben többet kaptak az állami költségvetésből, mint a mostani, '95-ös költségvetésben.
További problémát jelent, hogy az a kisebbségi közalapítvány, aminek az egyik feladata, hogy a korábban megjelenő funkciókat átvegye; így például eddig a hazai kisebbségek 100 millió forintot kaptak laptámogatásra - jelen pillanatban ez a laptámogatás megszűnik, tehát az újságokra nem adunk pénzt - vagy nem ad a magyar kormány -, ez bekerül ebbe a közalapítványba, és a közalapítványba majd pályázni lehet a kisebbségeknek. Tehát ilyen formában alanyi jogon ilyen támogatást nem kapnak. Itt megint csak az a probléma, hogy ez a közalapítvány még fel sem állt. A közalapítványra ígéretet tett a Miniszterelnöki Hivatal illetékes államtitkára, hogy rapid gyorsasággal, vagyis minél hamarabb hatpárti egyeztetéssel ez bekerül a költségvetéssel együtt és elfogadásra kerül majd. Mindenesetre ezt még nem lehet látni, és tudomásom szerint még a kormány elé sem került a közalapítványi javaslat. Ilyen formán a hazai kisebbségek teljes joggal aggódnak, hogy még azt a kevés összeget is, amit adott esetben itt, a Házban megszavazunk a számukra, milyen formában fogják jövőre megkapni.
A közalapítványi kuratóriummal kapcsolatban: egyébként a Fidesz ezt tudja támogatni. A kisebbségi törvényben annak idején, amit '93 júniusában fogadtunk el, szerepel is, hogy egy ilyen kisebbségi alapot - akkor alapként került meghatározásra - létre kell hozni. Tehát ilyen formában kötelezettséget teljesít a Magyar Országgyűlés. Még egyszer mondom, itt az a gond, hogy túl kicsi az összeg, illetve nem lehet pontosan látni, hogy arra a 11 célfeladatra milyen formában lesz elég, amit a közalapítvány a feladatkörében meghatározott.
Végezetül külön szeretnék szólni - hiszen egyre jobban látható, hogy ez külön probléma a hazai kisebbségek körében - a romatársadalomról és a vele való foglalkozásról. Itt is volt nem egy ígérete a szocialista pártnak. A hazai cigányság komplex kutatására 50 millió forinttal egy kisebbségi koordinációs keretet hoztak létre. És hát... én nem tudom, ha majd jövő tavasszal eljutunk a cigány-vitanaphoz, majd kiderül, hogy ez az 50 millió forint mire elég. Én nagyon remélem, hogy ennél sokkal többet tudnak a Miniszterelnöki Hivatalban, illetve a Tabajdi államtitkárság alatt működő szervezetek fordítani, részben a probléma kutatására, de még nagyobb részben ennek kezelésére. Én azt gondolom, hogy még ezen a héten is folynak az egyeztetések a Kisebbségi Kerekasztal és a kormány képviselői között, és amennyiben ezek a nagyságrendek nem változnak meg, akkor joggal fogják azt érezni a hazai kisebbségek, hogy immár másodszor kapnak egy pofont a magyar parlamenttől. Ugye, tavaly decemberben - legalábbis így értékelik - nem sikerült alanyi jogon kedvezményeket kapni a kisebbségi ország-gyűlési képviselethez, és idén a költségvetésben kiderül, hogy a szocialista párt minden ígérete ellenére, a hazai kisebbségek nemhogy jobb támogatásban fognak részesülni, hanem a meglévőhöz képest visszaesnek a '91-es szintre.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť