DR. CSAPODY MIKLÓS

Full text search

DR. CSAPODY MIKLÓS
DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Külügyminiszter Úr! A választ nem fogadom el, és ennek röviden okát kell adnom.
Csodálkozom azon, hogy külügyminiszter úr egy olyan esetet védelmez és filológiai pontossággal tesz a helyére, amelyről a román lapok így írtak: "A döntésnek nevetséges következményei lehetnek. Nem lett volna egyszerűbb világosan leszögezni, hogy melyik zászlóért, himnuszért jár a büntetés, hogy ne legyen teljes a nevetségesség"?
Most nem idézem ide a Daily Telegraph és más lapok véleményét, azonban furcsállom, hogy éppen miniszter úr szerint nem áll az én kérdésem összhangban a kérdés súlyosságával. Ha ez valóban így volna, akkor kérdezem: a Külügyminisztérium, túl azon, hogy behívatta a budapesti román nagykövetet és magyarázatot kért tőle, olvasható és a nemzetközi szervezeteknek, misszióknak elküldött nyilatkozatot ebben a kérdésben egyáltalában megfogalmazott? Lehet akkor tárgyalni Romániával, amikor Iliescu elnök úr Strasbourgban a romániai magyarság követeléseit túlzottnak és teljesíthetetlennek minősíti, a kisebbségek politikai érdekképviseletét pedig felszámolandónak? Később ez megismétlődött a Magyar-Román Baráti Társaságban. Lehet akkor, amikor Oliviu German úr, a román szenátus elnöke az RMDSZ-t, mint olyat, abszurd és veszélyes, a román politikai erőknek összefogásra méltó ellenfelének tekinti? Lehet akkor tárgyalni, amikor a román Külügyminisztérium az alapszerződés kisebbségvédelmi megállapodásainak még a gondolatát is elutasítja? És kérdezem, lehet akkor úgy tárgyalni, ha a Serei - a román hírszerzés - parlamenti jelentésében az erdélyi magyarságot a stabilitás első számú ellenségének nevezik, és e jelentés szerint a romániai magyarság a román állam nemzetbiztonságát elsősorban veszélyeztető faktor?
Az én véleményem az, hogy egy alapszerződés a jószomszédi kapcsolatok ápolásának folyamata végén kell hogy megkötésre kerüljön, nem pedig egy rendkívül offenzív... (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját.) Elnézést, elnök úr, csak egy másodperc, hogy a mondatot hadd fejezzem be! Köszönöm szépen.
...nem pedig egy rendkívül offenzív és csapdába vezető alapszerződés-centrikus magyar külpolitikának a kezdeményezésére. Köszönöm szépen. A választ nem fogadom el. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť