DR. VARGA ISTVÁN

Full text search

DR. VARGA ISTVÁN
DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A Magyar Köztársaság alkotmányának 70. § (1) bekezdése szerint minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy - ha állandó lakóhelye Magyarországon van, az Országgyűlés és helyi önkormányzati választásokon választható, és ha a választás napján az ország területén tartózkodik - választó legyen.
Ugyanezen jogszabályhely (4) bekezdése szerint minden magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy részt vegyen a közügyek intézésében. Magyarországon az előzetes letartóztatásban lévő és a gyógyíthatatlan beteg is jelöltetheti magát képviselőnek és polgármesternek.
Pontosan az idézetek miatt rendkívül megdöbbentő számomra a honvédelmi miniszter úr 7001 - ha jól látom a számot - /1994. számú irányelve, melyet egyébként a belügyminiszter úrral adott ki közösen, mely ellentétes az alkotmánnyal, az 1993. évi CX. törvénnyel, a honvédelmi törvénnyel és ellentétes az 1971. évi XI. törvényerejű rendelettel, mely a fegyveres erők, fegyveres testületek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szól, hisz ezekben a jogszabályokban semmilyen tiltó rendelkezés nincs a jelöléssel kapcsolatban.
A honvédelmi miniszter úr irányelve az alkotmány 40/b §-ának (4) bekezdéséből vezeti le álláspontját, miszerint a fegyveres erők tagjai jelöltként sem indulhatnak szolgálati viszonyuk megtartása mellett. E jogszabály szerint a fegyveres erők, a rendőrség és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai nem lehetnek tagjai pártnak és politikai tevékenységet sem folytathatnak.
A honvédelmi miniszter úr szerint, aki az imént idézett alkotmányos tiltó szabályt nem tartja be, fegyelmi eljárás indul ellene. Ha pedig jelölteti magát a választásokon, s ez a lényeg, szolgálati viszonyát meg kell szüntetni.
Abban az esetben, ha a jelöltet mégsem választják meg sem önkormányzati képviselőnek, sem polgármesternek, reaktiválás iránti kérelmet nyújthat be, s itt szó szerint idézem az irányelvet: "S ha a fegyveres erők létszámviszonyai ezt lehetővé teszik, jóindulatúan fogják a kérelmet elbírálni."
Interpellációmat miniszter úr nem l'art pour l'art tettem fel, hanem jó néhány tiszt keresett meg az elmúlt héten ezzel kapcsolatosan, hogy ez az irányelv jogszerű-e vagy nem.
Kérdésem tehát arra irányul, miniszter úr, hogyan adhatott ki a honvédelmi miniszter az alkotmánnyal és a honvédelmi törvénnyel ellentétes irányelvet, és mikor tesz haladéktalan intézkedést ennek visszavonására.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť