HEGYI GYULA

Full text search

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mint a parlamenti demokrácia nagy híve, igen örülök, hogy a kisebbségi véleményt általában négyszer-ötször olyan időtartamban szokták kifejteni a Házban, mint a többségit. Ez is mutatja, hogy nyíltak vagyunk a kisebbség meghallgatására.
Az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság beszámolója esetében azonban erre nem tudok önöknek lehetőséget adni, tekintve, hogy a bizottság a nekünk szignált törvényjavaslatokat egyhangúlag elfogadta. Ilyen módon tehát a mi esetünkben - hál'istennek és az ellenzéki képviselők konstruktív magatartásának köszönhetően - nincsen kisebbségi vélemény.
Három témát tárgyaltunk meg: a büntetőeljárásról szóló törvény módosítását, a fogságfenyítés bírósági felülvizsgálatát és az egészségügyről szóló törvény módosítását. Mint említettem, mind a hármat általános vitára alkalmasnak találtuk.
Szeretnék a bizottság előadójaként néhány megjegyzést fűzni ehhez a három törvényjavaslathoz, különösen azért, mert ebben az új parlamentben először beszélhetünk nyíltan emberi jogi indíttatású törvénymódosításokról, és ezt a bizottság természetesen nagyon fontosnak és hasznosnak tartja.
Ha bizottsági előadóként is szabad ennyi szubjektív megjegyzést tennem: 1989-ben egyike voltam az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet magyarországi megalapítóinak, és nagyon örülök, hogy elértük azt, hogy az emberi jogok érvényesítése része a parlamenti törvénykezésnek, és ebben a képviselőkön, a jogalkotókon és a jogalkalmazókon kívül nagy szerepe van azoknak a civileknek is, akik különböző emberi jogi mozgalmakba tömörülve valóban azért dolgoznak, hogy mind Magyarországon, mind külföldön az emberi jogok egyre általánosabban érvényesüljenek.
Azt is tudnunk kell, és talán utalnék Torgyán képviselőtársam felvetésére, hogy ez a folyamat soha nem fejeződhet be. Az emberi jogokat mindig jobban és jobban érvényesíteni kell, hiszen minden állam - a legdemokratikusabb állam is - alkalmas túlkapásokra, hajlamos arra, hogy a törvénykezésben, törvényalkalmazásban hibák történjenek. Éppen ezért kell az emberi jogi kérdéseket a parlamentben állandóan napirenden tartani.
Az a tény, hogy a mi bizottságunk egyhangúlag határozott, mutatja azt, hogy ebben a kérdésben, legalábbis nagy vonalakban, az elvi kérdésekben konszenzus van a hat parlamenti párt között.
Azt is meg kell mondani, hogy 1989 óta négy különböző kormány, illetve kabinet kormányzott Magyarországon, és mindegyik egységes volt abban, hogy a magyar jogrendet mindinkább az európai jogrendszerhez kell igazítani, és a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság határozatait fokozatosan, lépésről lépésre be kell építeni a magyar jogrendbe.
(16.20)
Az Európai Unió - hölgyeim és uraim - nemcsak Közös Piacot jelent, ahová áruinkkal szeretnénk betörni, hanem egységesülő jogrendet is, amelynek normái minden rendes és társult tagot saját törvényeik finomítására késztetnek.
Koalíciós részről is elhangzott egyébként a felvetés, hogy az ország jelenlegi gazdasági helyzetében valóban ez a legfontosabb törvénycsomag? Erre a válasz csakis az lehet, hogy ez egy rossz kérdés. Természetesen nagyon sok fontos gazdasági, költségvetési és igazgatási törvény vár megvitatásra, de másfelől az emberi jogok fokozottabb érvényesítése mindig és mindenkor fontos ügy. Fontossága sem pozitív, sem negatív értelemben nem mérhető más, hasonlóan fontos törvényjavaslatokhoz.
A bűnözés jelenlegi állapotát ismerve, az ország közhangulatából kiindulva ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy az emberi jogok általános érvényesítése nem adhat menlevelet a köztörvényes bűnözőknek, a hazai és külföldi gengsztereknek, azoknak, akik súlyosan veszélyeztetik a köz biztonságát.
E törvényjavaslatok nem a bűnözőket kívánják segíteni a bűnüldöző hatóságokkal szemben. Csupán azt kívánják elérni, hogy a hatóságok felkészültebben, alaposabban és pontosabban lépjenek fel olyan esetekben, amikor a gyanúsítottal szemben kényszerintézkedéseket kell alkalmazni. Vagyis e törvényjavaslat nem a bűnözőt hozza előnyösebb helyzetbe a hatósággal szemben, hanem a hatóság kényelemből eredő, rossz beidegződéseit kívánja korszerűbb és felelősebb rendőri, ügyészi és bírói munkával felváltani. Jó szervezőmunkával, az ügyeleti rendszer hatékonyabb kiépítésével meggyőződésünk szerint mindhárom általunk tárgyalt törvényjavaslat, ha törvénnyé válik, végrehajtható.
A legnagyobb tétel, amire Torgyán képviselőtársam is utalt, kétségkívül a büntetőeljárásról szóló törvény módosítása. Az igazságügyi szakemberek is elismerik azt, amire Torgyán doktor is utalt itt, hogy a törvény a módosítással sem válik a világtörténelem legtökéletesebb törvényévé. A következő években is akad dolgunk nyilván a büntetőeljárásról szóló törvénnyel.
Most elsősorban az Európai Tanács gyakorlatának megfelelően kerül sor néhány fontos változásra, amelyeket ismertetett is már az államtitkár asszony. Nem akarom ezt részletesebben elemezni.
Arra mindenesetre szeretnék utalni, hogy amennyiben a bírók és az ügyészek vállalják - és a törvény szerint vállalniuk kell - a hétvégi ügyeleti rendszert, akkor gyakorlatilag hitünk, meggyőződésünk szerint végrehajtható az a bizonyos 72 órás fogvatartás. Tehát hogy 72 órában maximálják a bírói ellenjegyzés nélküli fogvatartást.
A tanúk adatainak zárt kezelése régi és jogos kívánságot teljesít és szintén a legkorszerűbb nyugati eljárások átvételét jelenti. A jogerős bírói ítélettel utólag nem igazolható fogvatartások esetében az állam anyagi felelőssége minden eddiginél határozottabban érvényesül majd. Ez olyan jog egyébként, amelyhez a jószándékon túl pénz is kell a kártalanítások kifizetéséhez. Jelenthetem, hogy a költségvetés a jövő esztendőre máris elkülönített száz-millió forintot erre a célra. Reméljük természetesen egyrészt, hogy bírói tévedések miatt nem kell elkölteni ezt az egész összeget, de másrészt, amennyiben mégis igény lesz rá, akkor a nehéz gazdasági helyzetben is lesz miből anyagi kompenzációt nyújtani azoknak, akiket rövidebb-hosszabb fogvatartás után a bíróság mégsem talál bűnösnek.
A következő törvény a fogságfenyítés, amelyet tárgyaltunk. Úgy gondoljuk, fontos előrelépés a katonák emberi jogainak tekintetében, hogy a törvényjavaslat lehetőséget ad a katonai fogságfenyítés bírósági felülvizsgálatára. Mégpedig halasztó hatállyal, vagyis ha a sorállományú katona nem fogadja el a fogságfenyítést, akkor a bírói felülvizsgálatig nem lehet azt megkezdeni. Ez a törvény logikusan következik abból az alapelvünkből, hogy a katona egyenruhás állampolgár, akinek állampolgári jogait csak a legszükségesebb mértékben korlátozhatja a szolgálati érdek.
Megvallom egyébként, hogy az emberi jogi bizottságban is felmerült a halvány kétely, hogy ez a törvény nem csökkenti-e a parancsnokok egyszemélyes felelősségét és hatáskörét. Nagy megnyugvásunkra azonban a Honvédelmi Minisztérium maradéktalanul támogatja ezt a változtatást. Márpedig - tisztelt Ház - egy emberi jogi bizottság aligha lehet szigorúbb a kiskatonákhoz, mint maguk saját parancsnokai.
Remélem, hogy ezt megértik országszerte azok az idősebb férfiak is, akik nyilván felkapják a fejüket a fogda, vagy más néven a karcer ilyetén szabályozásának hajdan istenkísértőnek látszó ötletéért.
Azzal is tisztában van a bizottság, hiszen ebben a való életben élünk, hogy a honvédségnél a törvényesen kiszabható fogságfenyítés mellett léteznek törvénytelen, ámde kegyetlen és sajnos egyes laktanyákban létező büntetésformák is.
A törvényhozónak azonban elsősorban a jogi szabályozás a feladata. A meglevő törvények szigorú betartása és betartatása a szaktárcának a feladata.
Azt a tényt mindenesetre, hogy a Honvédelmi Minisztérium támogatja ezt a törvényt, támogatja a sorállományú katonák emberi jogainak kiterjesztését, úgy értelmezzük, hogy a tárca más területen is elhatározta magát az emberi jogok hadseregbeli megsértése elleni határozottabb fellépésre.
A harmadik törvényjavaslat, amelyet tárgyaltunk, az egészségügyről szóló törvény módosítása. Ez - mint államtitkár asszony már említette - az elmebetegek zárt intézetbe utalásának és tartásának bírói felülvizsgálatát szigorítja és annak rendszerességét szabályozza. Abból a meggyőződésből kiindulva, hogy a beteg ember és a mentálisan beteg ember is állampolgár. Így tehát vannak állampolgári és emberi jogai.
A szakminisztérium támogatása kellő garanciát jelent arra, hogy az orvosi érdekek nem sérülnek a törvénymódosítás elfogadásával. Sőt az orvos munkáját nyilván megkönnyíti, hogy a beteg nem foglárt, nem zárkaparancsnokot, hanem kizárólag gyógyító személyt lát benne.
Tudomásom szerint a bizottság is, a Ház egyes tagjai módosító indítványokra készülnek e három törvénnyel kapcsolatban. Kérem önöket, hogy ezeket a javaslatokat - a beterjesztők pártállására való tekintet nélkül - legjobb meggyőződésük szerint bírálják el.
Az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság a maga részéről egészen bizonyosan ezt fogja tenni. Hiszen ha van politika az emberi jogok kezelésében, akkor csakis az lehet a politika, hogy az emberi jogok a lehetőség szélső határain belül minél jobban érvényesüljenek a Magyar Köztársaságban.
Köszönöm figyelmüket! (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť