DR. KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

DR. KOVÁCS KÁLMÁN
DR. KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Igen tisztelt Miniszter Úr! A kormányprogram vitájában már jeleztem, hogy a programot alkalmatlannak tartom a felsőoktatás és a tudományos kutatás gondjainak megoldására. Feltételeztem azt is, hogy a kormány igazából csak a propaganda szintjén kíván a kérdéssel foglalkozni, de azt nem gondoltam, hogy nemcsak magára hagyja a felsőoktatást és a tudományos kutatást, hanem saját programjával ellentétesen cselekszik.
Néhány bizonyíték ennek igazolására: a pótköltségvetésben végrehajtott jelentős elvonás a felsőoktatástól - 1,2 milliárd forint -; az 1995. évi költségvetési tervezet, amelyben - a szakszervezetek véleménye szerint - azonos oktatói létszám mellett 21 százalékos reálbércsökkenés megfogalmazása található; az egyetemi és főiskolai hallgatói létszám csökkentésének igénye a Pénzügyminisztérium részéről - ez ellentétes a kormányprogrammal. Ez a néhány felvetés is elegendő állításom igazolására.
Konkrét válaszokat várok tehát a miniszter úrtól az alábbi kérdéseimre.
1. Ragaszkodni kívánnak-e - no nem a választási ígéreteikhez, csak - a kormányprogramhoz?
2. Egyetért-e miniszter úr azzal, hogy a felsőoktatás fejlesztése sokkal fontosabb annál, hogy szűk költségvetési szempontok áldozata legyen?
3. Képes-e a tárca a pénzügyminisztérium nyomásának ellenállni, és a felsőoktatás, s ezzel az ország hosszú távú érdekeit képviselni?
4. Csökkenteni, növelni, esetleg szinten tartani kívánják-e a hallgatói létszámot?
5. Melyek a konkrét lépései a kormányprogramban megfogalmazott "rugalmas minőségelvű bérezés" megvalósításának?
Bízom abban, hogy nem az első lépése az 1995-re tervezett 21 százalékos reálbércsökkenés a felsőoktatásban.
Várom miniszter úr válaszát. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť