FILLÓ PÁL

Full text search

FILLÓ PÁL
FILLÓ PÁL, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Igen tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága október 5-én és 10-én tartott ülésein megvitatta a Bérgarancia Alapról szóló, T/98. számú törvényjavaslatot és az ahhoz benyújtott módosító indítványokat.
Tisztelt Ház! Mivel a csődtörvény hatályba lépésekor megszűnt a felszámolási eljárás alá kerülő gazdálkodók bérkifizetéseivel kapcsolatos állami garanciavállalás, szükségessé vált egy olyan központi alap létrehozása, amely részlegesen ugyan, de biztosíthatja a felszámolás alá eső cégeknél is a munkabérek kifizetését.
Bizottságunk ülésén felmerült az a kérdés is, hogy milyen előzmények után került ez a törvényjavaslat beterjesztésre. Hogy sürgősen rendezendő kérdésről van szó, abban teljes egyetértés fogalmazódott meg a bizottság ülésén. Ugyanakkor a bizottságunk döntési kompetenciáját meghatározta az a tény, hogy az Érdekegyeztető Tanácsban létrejött kompromisszumos megegyezést igyekeztünk betartani.
(18.10)
A módosító indítványok tárgyalásakor a törvényjavaslattól koncepcionálisan eltérő módosítványokat a bizottság tehát nem tudta támogatni. Ilyen módosító csomagot nyújtottak be Keller László, dr. Sümeghy Csaba, illetve Győriványi Sándor képviselőtársaink. Módosításaik lényege abban foglalható össze, hogy a felszámolás alatt levő cég vagyoni helyzetének vizsgálata után vagyoni fedezettel ellátva kaphassanak az alaptól támogatást, illetve hogy a vagyon is nyújtson garanciát a visszafizetésre. Bizottságunk átérezte ezeknek a javaslatoknak a jobbító szándékát, ugyanakkor nem tudtuk támogatni őket, mivel a vagyontalan gazdálkodó szervezeteket kizárta volna az igénylők köréből, a munkaügyi központokat pedig olyan pénzintézeti feladatokkal bízta volna meg, amelyeknek ellátására azok nem képesek.
Vita alakult ki a bizottság ülésén az állami garancia mértékéről is. A bizottság többsége a törvénytervezetben megfogalmazott 600 millió forintos kötelezettségvállalást elfogadhatónak tartotta, ennek mértékét nem kívánta növelni. Elutasította tehát a bizottság dr. Surján László és dr. Sümeghy Csaba képviselőtársaink teljes körű állami garanciavállalásra vonatkozó javaslatait.
A bizottság, Surján László képviselő úr módosításához kapcsolódóan, bizottsági módosító indítványként javasolja a tisztelt Országgyűlésnek; hogyha az alap a forrásait kimerítette, beleértve ebbe a 600 millió forintos állami részvételt is, és a Szolidaritási Alap szufficittel rendelkezik, a munkaügyi miniszter előterjesztésére az Érdekegyeztető Tanács munkaügyi bizottsága döntsön a Szolidaritási Alapból a Bérgarancia Alapba történő átcsoportosításról.
Szeretném tisztelt képviselőtársaim figyelmét felhívni arra, hogy az együttes jelentés 35. pontjában szereplő javaslatunkat az előterjesztő a bizottsági ülésen támogatta, tehát az a megfogalmazás, hogy "az előterjesztő nem támogatja", ebben az együttes jelentésben téves.
Tisztelt Ház! Végezetül azokról a módosító indítványokról szeretnék röviden tájékoztatást adni, amelyeket a bizottság támogatott. A bizottság minden olyan módosító indítványt támogatott, melyeket képviselőtársaink az egyértelmű fogalmazás vagy a szakmailag jobban megfogalmazott törvénytervezet érdekében nyújtottak be - ezekről külön nem szólnék.
Amikről szólnék, azok az érdemi kérdéseket érintik. Békesi László miniszter úr bevezető expozéjában említette, hogy az alap csak olyan gazdálkodó szervezet bértartozását vagy annak egy részét előlegezheti meg, amely tevékenységét a felszámolás kezdő időpontját megelőzően legalább hat hónappal megkezdte. Erre a cikkelyre több módosító indítvány is érkezett, végül is a bizottság a 12 hónapos javaslatot fogadta el, tehát azt, hogy azon gazdálkodó szervezetek bértartozását előlegezze meg az alap, amely a felszámolás kezdő időpontját megelőzően legalább 12 hónappal megkezdte tevékenységét.
Szintén fontos kérdést érintettek a 4. § módosítása kapcsán benyújtott módosító indítványok, amelyek azt a célt szolgálták, hogy az alap felhasználásáról az Érdekegyeztető Tanács bér- és munkaügyi bizottságán kívül a felszámolók szakmai szervezeteit is legalább félévente tájékoztassa az OMK vezetője. Ezt a bizottság támogatta, így elfogadta Keller László és Filló Pál képviselők együttes javaslatát.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ezen kívül már említést tettem arról a módosító indítványról, amelyet bizottsági módosító indítványként fogadott el az országgyűlés bizottsága. A bizottsági vitában felmerült többi módosító indítványok közül még egy szerepel - nem az eredeti, hanem a kiegészítő jelentésben, amely a ma délelőtti bizottsági ülésen kapta meg a bizottság, illetve az előterjesztők támogatását, és egyben érdemi módosítást javasol. Itt dr. Győriványi Sándor képviselőtársunk a törvényjavaslat 5. §-ának (1) bekezdését javasolta módosítani, amelynek az a lényege, hogy az OMK - ha az alap megfelelő pénzeszközzel rendelkezik - a kérelem átvételétől számítva ne 21, hanem 15 napon belül intézkedjék az igényelt támogatás átutalásáról.
Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Ezek voltak azok a módosító indítványok, amelyeket bizottságunk támogatott.
Végezetül arról szeretnék tájékoztatást adni, hogy az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága - a fentiekben ismertetett módosításokkal - a törvényjavaslatot 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett elfogadásra ajánlja tisztelt képviselőtársaimnak. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť