DR. DORNBACH ALAJOS

Full text search

DR. DORNBACH ALAJOS
DR. DORNBACH ALAJOS (SZDSZ): Tisztelt Alelnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Kénytelen vagyok röviden megjegyzést tenni egyrészt Demeter Ervin képviselő úr, másrészt Torgyán József képviselő úr felszólalására.
Ajánlom a képviselő urak, valamint az Országgyűlés figyelmébe azt a nem elhanyagolható tényt, hogy az 1992 decemberében elfogadott törvény három évre határozta meg a céltámogatási rendszert: hogy milyen célokra lehet pályázni, milyen feltételek mellett.
A múlt év végéig, pontosabban az ez évre benyújtott céltámogatási pályázatok fedezetéül a költségvetés 33 milliárd forintot irányozott elő, az előző évi gyakorlatnak megfelelően. A benyújtott és reálisnak minősülő pályázatok ezt kereken 28 milliárd forinttal lépték túl, vagyis a jövő évben a költségvetésben biztosítható összegből 28 milliárd forintot már elköltöttünk akkor, amikor a múlt évben jóváhagytuk a céltámogatási pályázatokat. Ha nem változtatunk a törvény előírásain és nem vonjuk szűkebbre a feltételeket, akkor a jövő évre benyújtott pályázatok várhatóan több mint 50 milliárd forinttal lépnék túl a jövő évi költségvetési keretet. Szíveskedjenek gondolkodni: hová vezet ez?
Természetesen kínálkozna egy megoldás - hogyha kicsit több lenne a költségvetés lehetősége: növelni kellene ezt az összeget.
Azt hiszem azonban, köztudott, hogy az elmúlt években a költségvetési bevétel nem növekedett, sőt, inkább csökkent. Egyszerűen nincs tehát fedezet arra, hogy a céltámogatásokra az eddigi évi 33 milliárd forintot tetemesen meghaladó - talán azt megduplázó - összeget lehetne előirányozni.
Épp ezért, ilyen körülmények között teljesen kézenfekvő, hogy a lehetőségekkel kell gazdálkodnunk, és a feltételeket újra kell szabályozni. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť