DR. KÁVÁSSY SÁNDOR

Full text search

DR. KÁVÁSSY SÁNDOR
DR. KÁVÁSSY SÁNDOR (FKGP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Egyetlen rövid észrevételt szeretnék tenni a sör fogyasztási adójával kapcsolatosan. (Derültség.) A sör fogyasztási adójának tételes része 1991-ben hektoliterenként még 880 forint volt, 1992-től 1560 forintra emelték. Mindez a piac jelentős beszűkülését eredményezte... (Akar László pénzügyi államtitkár érkezik a terembe. - Taps.), tehát mindez a piac jelentős beszűkülését eredményezte, amennyiben - a Sörgyártók Szövetségének tájékoztatása szerint - a hazai sörgyárak belföldi értékesítése több mint 20 százalékkal, a sörfogyasztás pedig 16,2 százalékkal esett vissza.
A pótköltségvetés 8. számú melléklete a fogyasztási adó tételes részének 12,8 százalékos emelését irányozza elő, azaz hektoliterenként 1560 forintról 1760-ra kívánja emelni. Mindez korántsem csak a sörgyártásban érdekelt vállalkozások tiltakozását váltotta ki, hanem a választópolgárok körében is mozgolódást idézett elő, amennyiben levelezőlapon nagy számban juttattak el felhívást a képviselőkhöz ezzel a jelszóval: "Ne emeld tovább sörünk adóját!"
A magam részéről nem tudok és nem is akarok kitérni választóim kérése elől, mivel a sör Magyarországon ma már napi fogyasztási cikk, a napi munka és étkezés megszokott része, röviden népital. A tervbe vett adóemelés a legnyilvánvalóbban az értékesíthető mennyiség jelentős visszaesését fogja maga után vonni, és így az állami bevétel is veszélyeztetve van. Ha pedig ez így lesz, az árpa- és komlótermelés visszaesésére is számítani lehet. A tervezett adóemelés egyszersmind a magyar mezei gazda számára is nagy érvágást jelent, jelentős bevételkiesést fog eredményezni.
Minderre való tekintettel a tervezett adóemelés csökkentését, illetve annak alapos megfontolását ajánlanám. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť