HIDASI REZSŐ

Full text search

HIDASI REZSŐ
HIDASI REZSŐ, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt Ház! Elnök Úr! Högyeim és Uraim! Tegnap a költségvetési és pénzügyi bizottság is befejezte az 1994. évi pótköltségvetési törvényjavaslathoz beérkezett módosító indítványok áttekintését, és szavazással meghozta döntését arról, hogy melyek azok a módosító indítványok, amelyek elfogadását javasolja.
A beérkezett több mint száz módosító indítványból mintegy húsz javaslat figyelembevételét ajánlja a költségvetési és pénzügyi bizottság a tisztelt Háznak.
A bizottsági vita során az egyes módosító indítványok mellett felsorakoztatható érvek és ellenérvek ütközésében, mit tagadjam, voltak vitáink is, de a döntéseket néhány tipikusnak mondható alapelv tárgyszerűen motiválta. Anélkül, hogy ezekről részletesen beszélnék, néhányat tézisszerűen megemlítenék:
1. Lényeges szempont volt a költségvetési és pénzügyi bizottság szavazásainál, hogy támogatást azok a javaslatok élvezzenek, amelyek hosszabb távra is érdemleges hatásúak a központi költségvetés egyensúlya szempontjából és a kormány gazdaságpolitikai feladatainak megvalósítása tükrében.
2. Utolérhető törekvés nyilvánult meg abban is, hogy egyenleget rontó korrekciókra lehetőleg ne kerüljön sor, hiszen ez most nem lehet támogatható alternatíva.
3. Figyelmet kellett fordítani arra is, hogy a szigorú takarékossági intézkedések az államigazgatás működésében ne okozzanak zavarokat.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ha a vita hangulatát és szellemiségét visszaidézem, meg kell mondanom önöknek, hogy a költségvetési és pénzügyi bizottság tagjait a problémamegoldási törekvés vezérelte, és meg kell említenem azt is, hogy a bizottság konszenzussal hozta meg döntéseinek többségét.
A költségvetési és pénzügyi bizottság is - sok más parlamenti bizottság álláspontjával egyezően - szükségesnek tartja az 1994. évi pótköltségvetési törvényjavaslat ominózusnak nevezhető 8. § (3) bekezdésének az elhagyását. Vagyis: "Az Országgyűlés felhatalmazza a kormányt, hogy az 1994. évi költségvetés végrehajtása során az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 24. §-a szerinti előirányzatok között átcsoportosítást hajtson végre". A gazdasági bizottság véleményében osztozunk: ez a törvényi feltétel túlzott mértékben adna szabad kezet a kormánynak a források átcsoportosításában. S ezzel az egész költségvetési törvény diszfunkcionálissá válna, amit a parlamentáris keretek nem is engednek meg.
A központi költségvetési intézmények előirányzatainak korrigálására benyújtott módosító javaslatok közül egyetértünk a Legfelsőbb Bíróság, az MTI, a Honvédelmi Minisztérium igazgatása, az Igazságügyi Minisztérium szakértői irodája, a Központi Statisztikai Hivatal egyes előirányzatainak megváltoztatásával, átcsoportosításával.
Azzal is egyetértünk, hogy szükséges a tanárok nyelvi képzési programjához az indokolt pénzügyi forrást biztosítani.
Támogatjuk a szállodai szolgáltatások kedvezményes áfakulcsban tartását, szemben a 25 százalékos kulcs alá sorolási javaslattal, abból kiindulva, hogy a tervezett módosítás rontja az idegenforgalom versenyképességét, a szállodaipar jövedelmezőségét és szűkíti a privatizációs esélyeket.
(18.00)
Szükségesnek ítéljük, hogy rendelkezésre álljon a szigetközi vízpótlás folytatásához a pénzügyi forrás és működhessen a monitoring rendszer.
Minthogy az EXPO '96 Nemzetközi Szakkiállítás megrendezésének lemondásáról szóló törvényjavaslat és a pótköltségvetés egyidejű parlamenti jóváhagyására nincs mód, úgy ítéljük meg, hogy nem lehet a pótköltségvetésben sort keríteni a Világkiállítási Alapot érintő pénzügyi intézkedésekre.
Gaál Gyula képviselőtársunk T/60/60. számon benyújtott módosító indítványában a Vagyonügynökség vagyonkezeléssel és a privatizáció előkészítésével összefüggő bevételeinek és kiadásainak, valamint a szavatosságnak, jótállásnak, kezességvállalásnak ugyancsak két lábon álló korrekcióját javasolja. Ezzel a költségvetési és pénzügyi bizottság is egyetért.
Az 1994. évi állami költségvetés, mivel a kamarai törvény elfogadása előtt született meg, a kamarai szervezés céljára támogatási összeget nem tartalmazott.
A gazdasági kamarák megalakulásával összefüggő költséghelyek fedezetét biztosítaná a VII. fejezet 25. cím 2. alcím új 43. előirányzatcsoportnál szereplő 400 millió forintos támogatás. Ezt a 400 millió forintos előirányzatot a költségvetési és pénzügyi bizottság támogatja. A hatpárti konszenzussal közelmúltban elfogadott kamarai törvény, amely a piacgazdasági intézményrendszer alapvető elemét jelentő gazdasági önkormányzat létrehozását teremti meg, csak a fenti támogatás ez évi rendelkezésre bocsátásával hajtható végre. A 400 millió forintból 120 millió forint már átutalásra került, a plusz 280 millió forintot a tartalékkeret terhére egy címre foglalja össze, külön nevesíti is, amelynek címe: A gazdasági kamarák megalakulásával összefüggő költségek.
A bizottság támogatja a mezőgazdasági bizottság indítványát, azaz 1 milliárd forint többlettermelési támogatás megadását javasolja. Ennek forrásait nem egy bizonytalan bevétel növekedésétől várja, hanem részben a vám- és importbevétel növekményét 500 millió forint összeggel kívánja megemelni, valamint a reorganizációs program 5,5 milliárdos előirányzatából 500 milliót kíván csökkenteni.
Környezetvédelmi szempontból maximálisan támogatható az a javaslat is, amely a fogyasztási adóval relatíve drágítja a nem katalizátoros személygépkocsikat, a hengerűrtartalom szerint differenciálva.
Többen elmondták, hogy indokolatlan csökkenteni a költségvetési támogatásokat, és kifejezték aggályaikat az alapok pénzösszegeinek csökkentése tekintetében, vagyis féltik azokat a célokat, amelyeket ezek az alapok szolgálnak. Egyetértünk ezekkel az aggályokkal, és örülnénk annak, ha mindezek a célok megvalósulnának. Csak az a kérdés, hogy miből és honnan szereznénk úgy forrásokat, hogy ne nőjön a költségvetés hiánya, az eladósodás mértéke. Természetesen mindezt úgy akarják, hogy az állam továbbra is vállaljon nagyobb terheket, növeljük a költségvetés hiányát - és ebből következően nőnek a lakosság terhei.
Azt gondoljuk, hogy ez ésszerűtlen, nem járható út, ennek nincs értelme. Nem lehet gazdasági növekedést hitelre, eladósodásra építeni. Ez hibás gondolkodás, ezt a tendenciát meg kell állítani, mert az előző két év alatt megháromszorozódott ez a teher. Azért kell mindenképpen megállítani ezt a negatív tendenciát, mert így csak rossz irányba fog vezetni a gazdaságpolitika.
Az államháztartási reform nem a pótköltségvetés dolga, és ugyancsak nem a pótköltségvetés dolga, hogy egy új gazdaságfilozófiát fogalmazzon meg. Ez a pótköltségvetési javaslat határozott lépés abban az irányban, hogy az állami szerepvállalást korlátozza. Úgy látjuk, hogy a kormány mindehhez a nagyon összetett és erőt próbáló feladathoz példamutató és nagyon megalapozott intézkedéscsomagot dolgozott ki.
Nagy pozitívumnak tartjuk, hogy az 50 milliárd forintos intézkedésgyűjtemény reális és megalapozott. További pozitívum, hogy a hiány kordában tartásának főbb eszközeit a kormány nem a terhek növelésében találta meg, hanem az elkülönített állami pénzalapok gazdálkodásának szigorításában, az államigazgatás nadrágszíjának szorosabbra fogásában.
Külön példaértékűnek tartjuk és támogatjuk, hogy a kormány a saját intézményhálózatában kezdi meg példamutató költségszigorítással a takarékoskodást. Ezek mind üdvözölhetők és régóta várt előrelépést hoznak.
A költségvetési és pénzügyi bizottság is szükségesnek tartja még a törvényszöveg néhány pontosítását, az egyes hatályba léptető cikkek határidejének aktualizálását.
Tisztelt Országgyűlés! Az áttekintés nyilvánvalóan nem lehetett mindenre kiterjedő, ezt nézzék el nekem.
Összefoglalva tehát: a költségvetési bizottság a pótköltségvetési törvényjavaslat részletes vitáját 12 igen és 7 nem szavazattal támogatja. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť