GYIMÓTHY GÉZA

Full text search

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Az államtitkár úr válaszára a következő viszonválaszom van:
Úgy próbálta feltüntetni, mintha ezek a munkanélküliek szinte nem rendelkeznének saját erővel, tehát gyakorlatilag lumpenül - a szavaiból ezt vettem ki -, mintha az állam pénzét ők vennék el. A Mezőgazdasági Fejlesztési Alap 20. § (2) bekezdése kimondja, hogy egy alkalommal pályázat alapján a beruházás költségének harminc százalékáig, de legfeljebb ötszázezer forintig terjedő vissza nem térítendő támogatás kapható. Tehát csak a harminc százalékát adja az állam, egyébként saját erővel kell rendelkeznie. Mondjuk egy gépberuházás költségének kétharmadát is az illető a saját pénzéből gyűjti össze.
A másik indok, hogy ezek az emberek általában rendelkeznek földterületekkel, kárpótlás alapján földhöz jutottak. Várják azt a lehetőséget, hogy dolgozni, termelni tudjanak az országnak. Még egyszer nem mondom el - hiszen a bevezetőben elmondtam -, hogy milyen céljai vannak, csak annyit, hogy minél több vállalkozó ember lehessen a mezőgazdaságban. Ha piacgazdaságot hirdet a tisztelt kormány, Lakos úr, akkor nem az a cél, hogy mondjuk egy faluban, ahol eddig csak termelőszövetkezet tudta a traktorral nem rendelkező földtulajdonos földjét művelni, most abban a faluban legyen egy-két vállalkozó is, aki saját maga bérmunkában dolgozni tud? Az lenne a piacgazdaság lényege, hogy ne legyen monopólhelyzet. Hol van itt a piacgazdaságra való törekvés, ami a kormányprogramban is szerepelt. Hol van a magántulajdon dominanciáját hirdető kormányzati elv, tisztelt miniszter úr, államtitkár úr? És valóban nemcsak a vita provokálása céljából mondom, de már csak a közigazgatási államtitkár hiányzik ahhoz, hogy az egész minisztériummal vitatkozhassak. Még egyszer elmondom, nagyon sajnálom, hogy a munkaügyi miniszter úr nincs itt.
Félreértette államtitkár úr, mert én nem a Földművelésügyi Minisztériumnak adtam fel a labdát, hamem a kormánynak. Igen tisztelt államtitkár úr, még egyszer elmondom, amit a bevezetőmben is elmondtam, hogy a kormánynak tettem fel, pontosabban először tisztelt képviselőtársamnak, mert láttam, hogy a kormány tehetetlen. Nyolc hónapja tehetetlen, nem tudja megoldani ezt a problémát. A kormány fölött áll az Országgyűlés. Azért fordulok, tisztelt képviselőtársak, önökhöz, hogy az Országgyűlés oldja meg ezt az elvi problémát. Utána az Országgyűlés utasítja a kormányt, a nem lévő Munkaügyi Minisztériumot is, amely - még egyszer elmondom - akár a Foglalkoztatási Alapból biztosíthatná azt a lehetőséget munkanélküliek számára, hogy vállalkozókká váljanak. Visszautasítom azt a megközelítést, mintha a Független Kisgazdapárt nem akarna azokon segíteni, akik nem munkanélküliek és természetesen érvényes pályázattal rendelkeznek. Dehogynem! Azt szeretnénk nyilván, ha minden ember, akinek elfogadott pályázata van, megkapná minél hamarabb a támogatást. De azért igen tisztelt államtitkár úr, még egyszer elmondom, különbséget kell tenni egy szövetkezetben, vagy állami gazdaságban, hivatalban dolgozó emberek - akinek van megélhetése, van fizetése - és egy munkanélküli között, akiknek körében öngyilkosságok történnek és teljesen kilátástalan a lehetőségük.
(13.00)
Még egyszer elmondom: erre gondoltam és ez volt az indítványom lényege. Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť