GYURICZA BÉLA

Full text search

GYURICZA BÉLA
GYURICZA BÉLA (Fidesz): Köszönöm, tisztelt elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tudom, hogy ez nem egy könnyű pillanat, mert egymás mellett ül a honvédelmi miniszter úr és a pénzügyminiszter úr, és a kérdésem a hivatásos állomány és a honvédségi közalkalmazotti állomány helyzetének javítására vonatkozik, annál is inkább, mert a kormányprogram XIV. részében, annak is a III. fejezetében ez úgy szerepel, hogy az elsőrendű feladatok között említi, s a megfogalmazásában e feladatcsokrot úgy szabja meg, hogy az anyagi helyzet javításának lehetőségét a védelmi kiadásokon belüli megtakarításokon, átcsoportosításokon alapuló intézkedések előkészítése és végrehajtása kell hogy biztosítsa.
(15.30)
Természetes, hogy az elmúlt közel három és fél hónap időtartama alatt mind a hivatásos állomány, mind pedig az őket közvetlenül érintő kör nagy figyelmet szentelt azoknak a tájékoztatóknak, bejelentéseknek, amelyek a jelenleg, illetve a közeljövőben a programban előírt vagy a programban jelzett feladatok végrehajtását tükrözik.
Az előző kérdésemre adott válasz szerint a védelmi kiadások költségvetésének reálértékét az 1994. évi bázison kívánják megőrizni, és ez a nemzeti össztermék 1,77 százalékát jelenti. Erre vonatkozóan több helyen elhangzott nyilatkozatok alapján tudjuk: a fegyveres erők, ezen belül a Magyar Honvédség, működőképességük határára értek - így végtelenül nehéz a helyzetük. És én a magam részéről nem találtam a pótköltségvetésben, hogy hol vannak azok az átcsoportosítási területek, amelyekkel ez megoldódik. Pillanatnyilag nem ismerem, melyek azok az alapvető koncepciók, melyek alapján 1995-ben ez teljesíthető.
Engedjék meg, hogy a Honvéd újság legfrissebb számából egy örömteli tájékoztatást felolvassak: "Kínában, Mongóliában és Indonéziában ismertté vált, hogy a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára tájékoztatást adott az új honvédelmi törvényről, a kormányprogramban a honvédelmi tárcára kiszabott feladatokról, a honvédelem előtt álló legfontosabb teendőkről, a Magyar Honvédség helyzetéről, a haderőreformmal kapcsolatos elképzelésekről."
Kérdésem tehát az interpelláció kapcsán itt most kettős. Ha már ott ismerik - bár mi kínaiul még nem tudunk -, akkor mi az elképzelés, ezeket a beígért javításokat a válságkezelő program keretén belül milyen intézkedésekkel tervezi a minisztérium, illetve mikor várhatók ezek az intézkedések. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť