KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Én 1994. július 15-én vettem át a Belügyminisztérium irányítását.
Akkor a rendőrség - csak a rendőrség - 1,3 milliárd forintnyi túlköltekezéssel rendelkezett, vagyis ennyi olyan kiadása volt, amelynek a fedezete nem volt számára biztosított a költségvetésben.
Akkor a rendőrség gépjármű-állományának mintegy 40 százaléka futásteljesítményben meghaladta a 200 ezer kilométert, vagyis bőven selejtezésre szorult volna.
Akkor a rendőrség bérezési helyzete, jövedelmi viszonyai nem különböztek a mai helyzettől - azok az állapotok, amelyekkel ön ma a sajtóban találkozik, ugyanolyanok voltak július hónap folyamán is.
Ezzel együtt fenntartom azokat a nyilatkozataimat, amelyeket ön is idézett az előző időszak vonatkozásában, hiszen azt az időszakot a rendőrség tekintetében valódi pozitív folyamatok is jellemezték.
Mi tehát a probléma? Minden valószínűség szerint az, hogy az előző kormány is azt tette, amit a lehetőségek számára biztosítottak, és ez a kormány is azt fogja tenni, amit a lehetőségek számára biztosítani fognak.
A pótköltségvetés úgy kerül be ebbe az egész kérdéskörbe, hogy a Belügyminisztérium sem vonhatta ki magát annak következményei alól, amilyen költségvetési helyzet 1994-ben az országban kialakult, vagyis a Belügyminisztérium költségvetési kiadásait is csökkenteni kellett. Ez a rendőrség esetében úgy volt megoldható, ha a tizenharmadik havi fizetést az eredetileg tervezett decemberhez képest január hónapban fizetjük ki. Ebben az esetben ugyanis azoknak a feladatoknak az ellátása viszont biztosítható, amelyeket év közben kapott a rendőrség - mondjuk, például az idegenrendészeti törvény végrehajtására gondolok -, ám amelyekhez a többlet költségvetési forrásokat számára az idei költségvetésben már nem lehetett biztosítani. Hozzáteszem rögtön, hogy a köztisztviselők, közalkalmazottak esetében már törvény írja elő: januárban kell hogy sor kerüljön a tizenharmadik havi bér kifizetésére, és a jövőben ez lesz majd a gyakorlat a fegyveres testületek esetében is.
(16.00)
Mindezt figyelembe véve azonban a kormányzat nagyon fontosnak tartja a közbiztonságot Magyarországon. Ennek megfelelően kíván a jövőben megtenni mindent annak érdekében, hogy a rendőrség megfelelő körülmények között legyen képes végezni a munkáját, vonatkozik ez a jövedelmi viszonyokra is. Ezért 1995-ben a költségvetésen belül a kormányzat kiemelten fogja kezelni nemcsak ezt a területet, hanem a tűzoltóságot és a határőrséget egyaránt; másrészt pedig azokat a fejlesztési forrásokat, amelyek 1994-ben rendelkezésre álltak, 1995-ben is biztosítani fogjuk.
Ami az állomány szakmai szintjének emelését illeti - hiszen erről is szólt képviselő úr kérdése -, közismert, hogy az állampolgárokkal ma csak olyan rendőr kerülhet hatósági kapcsolatba, aki eredményesen végezte el a beosztásához előírt szakmai iskolát, a rendőrség hivatásos állományú tagja csak érettségizett vagy ennél magasabb iskolai végzettséggel rendelkező személy lehet a jövőben. A kétéves időtartamú, korszerű tanterv alapján működő rendőrtiszti szakközépiskola államilag elismert szakmát ad, utolsó szakaszába érkezett a főiskolai rendőrtiszti képzés reformjának a kidolgozása is.
Egyrészt tehát a pozitív folyamatokat továbbvisszük az elmúlt négy évből, másrészt mindent megteszünk annak érdekében, hogy, mondjuk, a rendőrség adatátviteli hálózatának bővítése lehetséges legyen, hogy az emelt szintű tiszthelyettesképzés meginduljon, hogy a bűnügyi technikai munkát korszerűbbé tevő fejlesztéseket végrehajthassunk.
Ugyanakkor azt is el kell mondanom természetesen, hogy a rendőrség munkafeltételeinek javítása, szervezeti fejlesztése, további eredményességének javítása, ezen keresztül a közbiztonság helyzetének alakulása az önök kezében is lesz majd a költségvetés megszavazásakor.
Köszönöm a figyelmüket. Kérem a válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť