DR. DORNBACH ALAJOS

Full text search

DR. DORNBACH ALAJOS
DR. DORNBACH ALAJOS (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Amikor Varga István ügyvéd kollégám azzal érvel, hogy a szerződés, az adott szó is számít és talán ezt is figyelembe kell venni, akkor arra szeretném felhívni a figyelmét, hogy ő mint tanult kollégám tudja, hogy nemcsak a pacta sunt servanda elv érvényes. Vagyis hogy nemcsak a szerződést kell végrehajtani, hanem a rómaiak óta érvényes a rebus sic stantibus elve is, vagyis ha a körülmények megváltoztak, akkor a szerződést fel lehet bontani.
Emlékeztetem ellenzéki kollégáimat és képviselőtársaimat arra, hogy Bős-Nagymaros ügyében ugyanebben az ülésteremben olyan sokszor hivatkoztunk a szlovákok érveivel szemben a megváltozott körülményekre, a megváltozott, kibővült ismeretekre, az új ismeretekre, az új tényekre. A világkiállítás tekintetében is voltak szocialista képviselők és nem képviselők - nagyon helyesen idézte Bauer Tamás -, de szabaddemokraták is voltak, akik világkiállítás-pártiak voltak.
Hadd idézzem Kindler József professzor urat, aki a Magyar Demokrata Fórum szűk vezetésének tagjaként 1991-ben már igen részletes elemző cikket írt arról, hogy miért lázálom a világkiállítás.
Ezt a cikket, minthogy ekkor nem közölték le, nem voltak hajlandók leközölni, hiába fordult a sajtóhoz, két hónappal ezelőtt közölte le a napi sajtó, és ebben Kindler professzor úr igen részletes elemző indoklását adta annak, hogy miért tartotta lázálomnak a világkiállítást '91 óta. De azt is leírta, hogy az MDF legszűkebb vezetése 1991-ig ellenezte a világkiállítást, csak amikor Bécs városa népszavazással elvetette Bécs csatlakozását, azt követően változtatta meg álláspontját az MDF vezetése. És azt is kifejtette cikkében - ajánlom figyelmükbe -, hogy talán helyes lenne nem politikai szempontok, hanem szakmai szempontok alapján állást foglalni. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť