DR. SZABÓ IVÁN

Full text search

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, elég világosan és többször elmondtam a világkiállítással kapcsolatos véleményemet, úgyhogy a tetemrehívás - gondolom - csak formális. Azonban azt hiszem, Dornbach Alajos néhány megjegyzése mindenképpen indokolja, hogy reagálást kapjon.
Egyrészt nagyon tisztelem Kindler professzort, de nem emlékszem, hogy felső vezetői szinten valahol megjelent volna, pedig én alapító tagja vagyok az MDF-nek. Bár tudom, hogy vannak a római egyháznak bíborosai, akiket a pápa szívében megtart és nem nevez meg, lehet hogy ilyen elnökségi tag volt Kindler is az MDF-ben. (Derültség.)
A másik kérdés, amire reagálnom kell, hogy az MDF kezdetben ellenezte a világkiállítást és csak későbbiekben, mint kormány állt a pártjára.
Tisztelt Ház! Azért kell szólnom, mert ebben személyesen is érintve vagyok. 1989. május 6-án Óbudán a művelődési házban a Magyar Demokrata Fórum országos fórumot tartott a világkiállításról. Életemben ez volt az első alkalom, amikor igen nagy tömeg előtt politikai beszédet mondtam. Nagyon emlékezetes maradt számomra. Für Lajos is ott volt, aki hasonlóképpen foglalt állást. Ott volt egyébként Jeszenszky Géza is, aki később külügyminiszter lett.
A Magyar Demokrata Fórum ekkor minden szervezetének kiküldte azt a körlevelet, amiben kérte, hogy reagáljon, mit akar a világkiállítással. És a visszajött körlevelek szerint a helyi szervezeteink 85 százaléka a világkiállítás mellett foglalt állást '89-ben.
(19.40)
Egy megjegyzésem van. Azok az erők nem foglaltak a világkiállítás mellett akkor állást, amelyek az MDF-ből azóta hellyel-közzel kiszorultak, mert ez volt az a rendkívül radikális antikommunista vonal, amelyik azért utálta a világkiállítást, amiért '89-ben a szabaddemokraták is: mert a kommunisták találták ki. Köszönöm. (Derültség és taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť