GYIMÓTHY GÉZA

Full text search

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm szépen. Fritz képviselőtársam mondta az előbb, ha jól vettem ki a szavaiból, lelki terrort említett, hogy az ellenzék padsoraiból ilyen hozzászólások hangzottak el a mai napon. Nekem például egy konkrét javaslatom volt: legyen december 11-én egy olcsó népszavazás, hogy önök ne tudjanak arra hivatkozni, hogy már okafogyottá válik a népszavazás.
Másodszor: 45 milliárd forintot említ a törvény-előterjesztés, hogy annyit spórol meg az ország, ha nem rendezi meg az expót. Kérem, tudunk-e mi itt dönteni, akár kormánypárti, akár ellenzéki padsorokból az emberek megkérdezése nélkül? Véleményem szerint már nem. Nem lehet, mert annyira megosztott a társadalom, olyan hosszú évek óta folyik gyakorlatilag a belső berkekben is az expóvita.
Hangzott-e el az önök részéről valami, hogy igen, támogatják, és megkérik a miniszterüket, hogy terjessze elő a kormányülésen, hogy valóban megtörténjen ez a törvénymódosítás a népszavazásról, és december 11-én tudjuk meg mindnyájan, hogy akarja-e az expót a magyar nép vagy nem akarja.
Másik dolog: 45 milliárd forintról beszélt itt a volt pénzügyminiszter úr. Én nem vagyok közgazdász, de kérem, itt milliárdokról van szó! A pótköltségvetéssel kapcsolatban hihetetlen milliárdok forogtak közszájon és mentek el! Kérdezem én: hatalmas munkanélküli seregünk van, gondoltak-e önök, bölcs közgazdászok és azok, akik most az expó lemondása mellett döntöttek, például ennek a munkanélküli seregnek a fölhasználására közhasznú munkára? Mindig csak abban gondolkodunk, hogy ennyi meg ennyi milliárd forint lenne, ha bármelyik vállalattal megcsinálják azt a beruházást. Gondolkoztunk-e azon, mennyi az a passzív munkanélküli segély vagy az a szociális segély, amit az önkormányzatok adnak vagy az állam, s ha egy ilyen expó mellett lándzsát törne az ország, ha közhasznú munkára tudnánk fogni ezeket az embereket, ez mennyivel kevesebb pénzébe kerülne az államnak? Gondoltunk-e arra, tisztelt képviselőtársak, amit a kamatokkal már többszörösen visszafizettünk, ami hiteleket felvettek a kommunista kormányok és az előző négy év kormánya különböző országoktól, külföldi bankoktól, és amit jó adós módjára mindig visszafizettünk, hogy le kellene ülni azokkal a bankokkal, azokkal az országokkal, és azt mondani: uraim, rendezünk egy expót - ha a nép így dönt -, és azt, amit vissza kellene fizetnünk adósságban, kamatokban, próbálják befektetni az expóba! (Szórványos derültség a bal oldalon.)
(20.50)
Lehet, hogy megadatna ez a lehetőség. A lengyeleknél sok minden megtörtént, és náluk nem merte venni egyik kormány sem ezt a bátorságot. Örülnék, ha a szocialista kormány ezt fel merné vállalni. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť