CSÉPE BÉLA

Full text search

CSÉPE BÉLA
CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ebben a valóban sajnálatos helyzetben engedjék meg, hogy nagyon röviden egy-két gondolatot én is elmondjak. A Kereszténydemokrata Néppárt frakciója valóban aggódik az ország helyzetéért, és az alkotmány-módosítással kapcsolatban valóban úgy gondolja, hogy ezt jóval szélesebb konszenzus alapján kellett volna megtenni.
Kormánykörökből az egész önkormányzati vitát megelőzően az én emlékezetem szerint elhangzott, hogy legalább egy ellenzéki párt támogatásával szeretnének bármilyen alkotmány-módosítást csinálni. Ugyanakkor mi az egész önkormányzati törvényjavaslatot - az összeset, az alkotmány-módosítással együtt - egy csomagnak tekintettük, és így egy csomagnak tekintve mondjuk rá utólag is azt, hogy nagyon sajnálatos, hogy míg 1990-ben az új magyar demokrácia első parlamentje majdnem teljes egyetértéssel alkotta meg az akkori önkormányzati törvényeket, amelyek most jelentős módosításra kerültek, addig a magyar demokrácia második parlamentje megtette azt - mert most már tényként lehet mondani, hogy megtörtént a szavazás -, hogy lényegében az ellenzék nélkül perfektuálta.
Mi komolyan aggódunk azért, hogy most, az önkormányzati választások közelgő időpontja előtt - amelyet valóban meg lehetett volna tartani még a korábbi törvény alapján - hozzák az országot olyan helyzetbe, hogy majdnem közvetlenül a választások előtt - az időpont rövidesen kiderül - ilyen jelentős módosítást hajtanak végre.
Én is felvetem azt, hogyha globálisan megítéljük ezt az egész helyzetet, hogyha elolvassuk mindazt az ellenzéki véleményt, ami itt elhangzott, akkor el kell gondolkodni azon, hogy talán valami itt mégsincs rendjén. Azt hiszem, ebbe a képbe teljes mértékben beleillik belügyminiszter úrnak az a megingása is, melyet a lapok majdnem szenzációként közöltek, hogy ezen egész önkormányzati csomag legfőbb parlamenti őrének - ha szabad így mondanom -, beterjesztőjének elhangzott egy olyan véleménye, hogy nem kellene-e mégis a régi szabályok szerint választani.
Tehát valami itt egyáltalán nincs rendjén. Szeretnék még kitérni belügyminiszter úrnak arra a megnyilatkozására, ami egy kicsit a tőle megszokott humorizálás kategóriájába tartozik; hogyha Torgyán úr nem engedélyezi, akkor mi valamiképpen nem tudunk cselekedni és viselkedni. (Zaj, derültség a bal oldalon.) Ez gondolom, a tőle megszokott humor kategóriájába tartozik.(Hodosán Róza: Ez az igazság!) Valamennyi ellenzéki párt teljesen önállóan határozta el a kivonulást, az, hogy valamennyien elhatározták és egységesen történt, ettől még külön elhatározások is vannak. (Általános zaj.)
Végezetül még azt szeretném belügyminiszter úrnak mondani, hogy ez az egész ügy azért sokkal komolyabb annál, mintsem megérdemelte volna azt a nyilatkozatot, amely valamelyik lapban megjelent a kivonulásunkkal kapcsolatban. Még egyszer megismétlem: mi valóban aggódunk ezért a kialakult helyzetért és ennek akartunk politikai nyomatékot adni. Ilyen körülmények között belügyminiszter úr azt nyilatkozta, hogy az ellenzéki képviselőknek valószínűleg programjuk volt, ezt így olvastam az újságban. Ez megint a humor kategóriájába tartozik, ezzel viszont degradálta az ellenzéket. Ezt én a Kereszténydemokrata Néppárt frakciója nevében, de talán mondhatom azt, hogy az egész ellenzék nevében is, habár nem egyeztettünk, kikérjük magunknak, azt a beállítást, hogy mi azért vonultunk ki, mert valamiképpen mindannyiunknak valamilyen randevúja, külön programja lett volna. (Általános zaj.)
Úgy vélem, ilyen komoly dologban - ami tulajdonképpen itt a parlamentben is valami súlyos veszélyt rejt magában a jövőt illetően is - nem szabad ilyen útra tévedni, hogy minket ilyesfajta váddal illessenek.
Összegezésképpen: a Kereszténydemokrata Néppárt frakciója saját elhatározásából vonult ki, valamennyi ellenzéki párttal közösen és ezzel akartunk politikai nyomatékot adni annak a nagyon súlyos aggályunknak, hogy itt az önkormányzati csomag ilyenfajta elfogadásával valami nincs rendben. Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť