DR. KÓNYA IMRE

Full text search

DR. KÓNYA IMRE
DR. KÓNYA IMRE (MDF): Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja nevében kértem szót, tekintettel arra, hogy pénteken a kormányzó koalíció az ellenzék tiltakozása ellenére egyoldalú kormányzati akaratként megváltoztatta az alkotmányt, megváltoztatta a választójogi törvényt és az önkormányzati rendszert. Mindez pedig példa nélkül álló a parlamentáris demokrácia visszaállítása óta. Ugyanis '89 óta nem fordult elő az, hogy alkotmányos alapintézményt egyoldalú kormányzati akarattal módosított volna a kormányzó többség. Ellenkezőleg, ezeket az alapintézményeket
'89-'90-ben teljes körű politikai egyetértés alapján hoztuk létre.
Az ellenzék, méghozzá teljes létszámmal, tiltakozásul kivonult az ülésteremből. Tiltakoztunk az ellen, hogy példátlan módon az alkotmányos alapintézmények változtatására sor került ellenzéki együttműködés nélkül. Tiltakoztunk az ellen, hogy példátlan módon a választásokat közvetlenül megelőzően módosítják egyoldalú akaratelhatározás eredményeképpen a választási játékszabályokat.
Tisztelt Országgyűlés! Aggodalommal szemléljük, hogy egy folyamat látszik kibontakozni az országgyűlési választások óta, aminek mintegy betetőzése volt a pénteki nap. Ez a folyamat, úgy érezzük és számunkra azt mutatja, hogy a kormányzó koalíció nem elsősorban az ország előtt álló problémák megoldására használja kivételes politikai erejét, hanem saját hatalmának további bővítésére. Számunkra ezt mutatja és ezt jelzi az a kormányváltás idején bizonyára példátlan politikai tisztogatás, ami a közszolgálati médiában, illetve a minisztériumokban folyik. Ezt jelzi az a tény, hogy a kormány, ahelyett, hogy az érvényben lévő törvény végrehajtására törekedne, az érvényben lévő expó törvénnyel szembeszegülve lemondja az expót, még mielőtt az Országgyűlés tárgyalhatna a kérdésről. Ezt jelzi számunkra az is, ami a nyugdíjemelés körében történt. Nevezetesen az, hogy egy érvényben lévő törvény végrehajtása helyett a kormánykoalíció, helyesebben a kormány, itt is hosszú hetekig azon mesterkedett, hogy miként lehetne a törvény ellenére és a tör-vénytől eltérő mértékben, kisebb mértékben és eltérő módon, a visszamenőlegességet elkerülve a nyugdíjakat megemelni.
Mindennek betetőzése volt a pénteki nap, tisztelt képviselőtársaim, és ez az, ami minket elsősorban tiltakozásra ösztönzött. Közös érdekünk, úgy gondolom, a demokrácia közös érdeke, hogy ezeket a demokráciával összeegyeztethetetlen lépéseket megszakítsuk és ezt a folyamatot megszakítsuk.
Tisztelt Képviselőtársaim, elhangzottak olyan interpretációk is, amelyek úgy értelmezték az ellenzék magatartását, hogy ennek egyetlen célja, vagy valódi célja az, hogy megakadályozzuk az ebben az évben megtartandó önkormányzati választásokat. (Közbeszólások a bal oldalról: Így van!)
A Magyar Demokrata Fórum nevében kijelenthetem, hogy nincs kifogásunk az ellen, hogy ebben az évben meglegyenek az önkormányzati választások, de erre hatályos választójogi törvény áll rendelkezésre, valamint az ellen sincs kifogásunk, hogy teljes körű politikai egyetértéssel módosított választójogi törvény alapján bonyolítsuk le ezeket a választásokat. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť