KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Kénytelen vagyok reagálni az iménti felszólalásra, egyrészt azért, mert annak bizonyos elemei pontosításra szorulnak, másrészt pedig azért, mert végkövetkeztetésében én másként látom ezt a dolgot.
Ami az alkotmány módosítását illeti, hadd hívjam fel képviselőtársaim figyelmét arra, hogy az alkotmánymódosítás elemeiben konszenzus alakult ki a Házban, hiszen a közvetlen polgármesterválasztásra vonatkozik az alkotmány módosítása, ebben a hat parlamenti párt egyetért.
A megyei közgyűlés közvetlen választása miatt kerül sor alkotmánymódosításra, ebben a hat parlamenti párt egyetért. Sor kerül alkotmánymódosításra azért, mert az önkormányzati képviselő-testületek mandátumának időtartama bizonytalanul van szabályozva az alkotmányban, egyértelmű helyzetet kellett teremteni ebben a dologban. Ez megtörtént.
(15.10)
Sor kerül alkotmánymódosításra azért, mert az önkormányzati képviselő-testületek mandátumának időtartama bizonytalanul van az alkotmányban szabályozva; egyértelmű helyzetet kellett ebben a dologban teremteni - ez megtörtént.
Sor kerül egy alkotmánymódosításra azért, mert az időközben meghozott törvények lehetővé teszik az ország területén tartózkodási engedéllyel itt lévők részére is a szavazáson vagy a népszavazáson való részvételt. Ez a szabályozás az alkotmányból hiányzott.
Egyetlen olyan pont van, amiben szakmai vita van a felek között: ez a köztársasági megbízotti intézmény ügye. Itt a Kereszténydemokrata Néppárt és a Magyar Demokrata Fórum nem, ugyanakkor azonban a Fidesz egyetértett a kormánykoalíció álláspontjával.
Elmondhatjuk tehát, hogy az alkotmány módosítása ügyében, tartalmát illetően a parlamenten belül gyakorlatilag konszenzus van a pártok között, illetve egy kérdés esetében az egyik ellenzéki párt támogatja a módosítást. Egész egyszerűen nem áll az az érv, hogy az alkotmány módosítása durva támadás a parlamentáris demokrácia ellen: ezek a módosítások - még egyszer hangsúlyozom - a Ház többségének támogatását élvezik. Ezt akkor is el kell mondanom, ha - természetesen - az ellenzék ezzel nem ért egyet. Csakhogy akkor, amikor az ellenzék nem tartózkodik benn a teremben bizonyos szavazásoknál, nagyon nehéz vele együtt alkotmánymódosítást tenni olyan ügyekben, amikkel pedig egyetért! (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
A másik dolog, amire reflektálnom kell - elmondtam a pénteki beszédemben is -, hogy a választójogi törvény módosítása kapcsán a nyári ötpárti egyeztetéseken a legtöbb kérdés tekintetében a pártok között egyetértés volt, még az egyfordulós választás tekintetében is - csak bizonyos, 30 százalékos érvényességi küszöböt kívántak a kereszténydemokraták beépíteni, nem kétfordulós választással, hanem egy későbbi, időközi választásra való hivatkozással. Nagyon sajnálom, hogy még mindig nem világos: ezen egyetértés alapján nyújtotta be a kormány javaslatát a parlamenthez. És amikor én szembesítettem ezzel a véleménnyel a tisztelt ellenzéket, akkor annyira megzavarodtak a saját korábbi véleményük hallatán, hogy kivonultak a teremből... (Derültség a bal oldalon.).., ettől azonban ez még tény! (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
Az is tény ugyanakkor, hogy amikor érzékelte a kormány, illetve a kormánykoalíció, hogy az ellenzék pártjai visszavonultak korábbi véleményüktől, megkísérelte létrehozni a konszenzust, éppen azon ajánlat alapján, amit korábban a Kereszténydemokrata Néppárt és - ugyan magasabb érvényességi küszöbbel - a Magyar Demokrata Fórum is képviselt. Nem jött létre a konszenzus.
Több alkalommal tartottunk tárgyalásokat. Én úgy ítélem meg, hogy a tárgyalások végcélja az időhúzás volt. Ez kiderült, amikor a múlt héten kedden már megállapodás közelébe jutottunk, és akkor azzal állt föl az ellenzék, hogy nem tudnak addig megállapodni, amíg Torgyán József beleegyezését nem bírják. Én helyeslem, hogy Torgyán József engedélye nélkül ne kössenek megállapodást a tisztelt ellenzéki pártok... (Derültség, nagy taps a kormánypártok soraiban. - Szórványos derültség a jobb oldalon.).., de akkor be kellene őt is vonni az egyeztetési tárgyalásokba.
Én is aggodalommal szemlélem, tisztelt képviselőtársaim, az ellenzék magatartását, hiszen ennek a választási eredménynek, illetve ennek a parlamenti aránynak, ami itt kialakult, van egy másik következménye is: az ellenzék soha semmilyen kérdésben nem kell hogy egyetértsen a kormánytöbbséggel, nincs ilyen kényszer, nincs meg az a kényszer, ami az előző időszakban volt, amikor az ellenzéknek és a kormánykoalíciónak egyezségre kellett jutni a fontos kérdések ügyében. Most ilyen kényszer nincsen - ebből viszont nem következhet az, hogy a parlament működése megáll, nem következhet az, hogy kivonulásokkal és utána nagy politikai akciókkal megkíséreljük lejáratni a teljes parlamentáris demokráciát. Ez megengedhetetlen, tisztelt képviselőtársaim! (Nagy taps a bal oldalon.)
Nem akarok olyan ügyekkel foglalkozni, hogy az expót lemondta a kormány vagy nem mondta le, hiszen nem mondta le - ezt Kónya Imre ugyanúgy tudja, mint én... (Zaj, közbeszólások a jobb oldalról.) A kormány előterjesztést nyújtott be a parlamentnek, hogy bírálja felül korábbi törvényét, és ennek függvényében történik meg a világkiállítás lemondása. Önök közül senki nem tud olyan dokumentumot mutatni, amelyben a kormány lemondta volna a világkiállítást.
Nem kell foglalkoznom a nyugdíjemelések ügyével sem, hiszen akkor azt a kérdést kellene föltennem, hogy vajon az előző kormány - ismerve már a nettó béremelkedések ütemét és ebből adódóan azt a törvényi kötelezettséget, hogy a nyugdíjemeléssel valamit kezdenie kell - miért nem tett egy előterjesztést, miért nem készítette elő ezt a döntést, miért hozta olyan helyzetbe az új kormányt, hogy meg kelljen vizsgálnia, egyáltalán mennyire finanszírozható ez a nyugdíjemelés. Miután ennek a megoldási javaslata megszületett, a nyugdíjemelésre - természetesen - január 1-jével visszamenőleg, novemberben sor fog kerülni. Nem is értem, a kérdés hogy jön ide.
Kónya Imre nagylelkű ajánlata az volt, hogy természetesen tartsuk meg idén a választásokat, csak a régi szabályok szerint. (Dr. Surján László: Ezt Kuncze mondta!) Ez ajánlatnak nem rossz, azonban az a helyzet, hogy az idén a választásokat már nem lehet a régi szabályok szerint megtartani. Az ajánlat későn jött, kedves Kónya Imre - ebből is látszik, hogy a cél a választások időpontjának jövő évre történő áttolása volt. Ezzel azonban az a kis probléma van, hogy ütközik az alkotmány mai előírásaival - ami miatt egyébként az alkotmányt módosítani kellett.
Mindezzel együtt és a történtek ellenére is azt gondolom, továbbra is szükség van a párbeszédre a parlament két oldala között, továbbra is szükség van egymás véleményének időben történő megismerésére, továbbra is szükség van rá, hogy törekedjünk megállapodásokra és kompromisszumokra. Mert itt ugyan vitatkozhatunk mi jókat egymással, különböző, a közvélemény számára nem érthető ügyekről, azonban mégiscsak az a helyzet, hogy van itt egy ország, amivel nekünk valamit kezdenünk kell.
Kérem kedves képviselőtársamat, hogy ebben a szellemben politizáljanak a jövőben. Köszönöm a figyelmet. (Nagy taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť