DR. VASTAGH PÁL

Full text search

DR. VASTAGH PÁL
DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nem akarom a vitát most folytatni, illetőleg elkezdeni Balsai képviselő úrral. Mindössze azt szeretném kérni, amire az expozéban is felhívtam a tisztelt Ház figyelmét, hogy ezt a törvényt ne keverjék össze az ügyészség alkotmányos helyzetére vonatkozó későbbi alkotmányos szabályozással.
Ez a törvény és a törvényben kialakított javaslat összhangban áll a hatályos alkotmánnyal. Én nagyon szívesen elolvasom mindazt, ami ezzel kapcsolatosan 1993 őszén az MDF vezérszónokától a Ház vitájában elhangzott. Azt ugyanis, hogy felismerve azt a jogszabályi űrt, azt a joghézagot, miszerint az, hogy az alkotmány rendelkezik nemcsak a legfőbb ügyész esetében, hanem más közjogi pozíciók esetében is a kinevezés, jelölés vagy választás rendjéről, és egy másik jogszabályban, egy törvényben - és nem feltétlenül az alkotmányban - rendezzük a felmentést, a visszahívást vagy más eseteket, ez egyáltalán nem ütközik a jelenlegi magyar alkotmányos gyakorlattal. Az lehet, hogy ez a megoldás nem egyezik meg a képviselő úr által ideálisnak tartott ügyészségi alkotmányos pozícióval, de ezt egy másik vitában kellene érvényesíteni. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť